Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Коли очікувати покращення ситуації в українській енергетиці: відповідь Шмигаля

В Україні у другій половині поточного місяця мають завершити ремонтні роботи на деяких об'єктах генерації. Відповідно після 20 липня можна розраховувати на покращення ситуації з енергетикою та відключеннями світла.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 9 липня.

"У 20 числах липня розраховуємо на покращення ситуації в енергетиці. Завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі. Таким чином відключення будуть не такими тривалими", — заявив він.

За словами Шмигаля, уряд розробив і вже частково запустив комплекс заходів, що стимулюватиме громадян та бізнес до енергетичної стійкості. Зокрема, це:

  • кредити для громадян під 0%, до 480 тисяч гривень, на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії;
  • пільгові кредити для малого й середнього бізнесу. До 150 мільйона гривень, на строк до 10 років, під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації. На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1-5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних;
  • кредити для ОСББ та ЖБК на суму до п'яти мільйонів гривень. Користуючись цими коштами співвласники житла встановлять сонячні станції та теплові насоси. Потім держава в межах програми "ГрінДІМ" компенсує їм 70% витрат на проект;
  • кредити для великого бізнесу на п'ять-сім років під 14-16% річних, під заставу обладнання. Спільно з НБУ здійснено роботу з банківським сектором, який готовий забезпечити таке кредитування.

До того ж до Верховної Ради подані законопроекти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання. До 25 липня усі ці механізми "запрацюють на повну силу".

Нагадаємо, в Україні не будуть проводити вимірювання фактичного рівня споживання. "Дні без відключень" для кожної області, які анонсували минулого тижня скасовують. Причина — значний дефіцит потужності в енергосистемі та зростання споживання через спеку.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.07.2024 16:28