Фото: Вікіпедія

Коли Україна отримає від Швеції САУ Archer: відповідь Міноборони

Збройні сили України найближчим часом отримають шведські самохідні установки Archer. Наші військовослужбовці завершують підготовку.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Міноборони України.

Зазначається, що САУ Archer разом з навченими екіпажами українських артилеристів прибудуть у розпорядження ЗСУ протягом літа 2023-го року. Відповідну заяву зробив міністр оборони України Олексій Резніков на спільному брифінгу з міністром цивільної оборони Швеції Карлом-Оскаром Боліном та шведським колегою Полом Йонсоном.

Також українські воїни завершують навчання на сучасних броньованих машинах CV 90.

"Функціонують різні типи тренінгових місій, в яких наші військовослужбовці навчаються завдяки шведським інструкторам", — пишуть в Міноборони України.

Що відомо про САУ Archer

Archer — шведська 155-мм самохідна артилерійська установка на базі шасі Volvo A30D 6×6, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів в мінних полях та польових загородженнях.

Артилерійська частина представлена 155-мм гаубицею FH 77B з довжиною ствола в 52 калібри. Максимальна швидкострільність складає вісім — дев'ять пострілів за хвилину. Апарат заряджання дозволяє випускати шістьснарядів за 30 секунд по різних траєкторіях. Максимальна дальність 30 км звичайним снарядом, 40 км — з ракетним двигуном та 60 км — керованим снарядом Excalibur.

Час розгортання та згортання комплексу — 30 секунд. База комплексу — модернізована вантажівка Volvo A30D 6×6, повністю броньований двигун та кабіна на чотири пасажири (захист від 7,62-мм). Шасі може витримувати підрив до шість кг вибухівки (Level 2 STANAG 4569). Можливий рух при всіх пробитих колесах. Бойове застосування комплексу у крайньому разі дозволяється за наявності двох осіб.

Нагадаємо, у Швеції військові Збройних сил України пройшли підготовку на танках Stridsvagn 122 та бойових машинах піхоти CV90. Навчання проходили перед українським контрнаступом, а солдати вже повернулися до України на початку травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2023 23:57