Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Коли ЗСУ розпочнуть обмежений контрнаступ на фронті: прогноз аналітиків ISW

Російська армія, ймовірно, використає окремі переваги й адаптацію, аби влітку створити суттєву загрозу для Сил оборони. Однак добре забезпечені західним озброєнням Збройні сили України зможуть не допустити суттєвого оперативного просування російських військ під час запланованої літньої наступальної операції агресора.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що під час попередніх широкомасштабних наступальних операцій в Україні добре оснащені Збройні сили не дозволяли росіянам досягнути навіть тактичних успіхів. Малоймовірно, що росіяни проведуть цього літа наступальну операцію, яка стане значно масштабнішою й інтенсивнішою, ніж попередні наступальні кампанії.

В ISW послалися на західного чиновника, який розповів виданню Financial Times, що російська армія все ще залишається неефективною із застарілим обладнанням і погано підготовленими солдатами. На його думку, російське військо суттєво не покращило свій рівень з моменту початку вторгнення в лютому 2022 року.

Водночас, оцінюючи російську військову ефективність лише за абсолютною якістю, ігнорується використання росіянами своїх тимчасових відносних переваг над Україною, щоб створити для Сил оборони дедалі більший стрес.

Російські військові стикаються з обмеженнями щодо кількості сучасної та ефективної техніки, яку вони можуть розмістити в Україні, а загальна боєздатність російських з'єднань і частин продовжує знижуватися, оскільки вони зазнають деградації.

Натомість війська агресора частково покладаються на свою кількісну перевагу в техніці й живій силі, щоб чинити постійний тиск на ЗСУ, та приймають втрати, яких не змогла би витримати українська армія.

"Зосередженість Росії на кількості, без урахування якості, підтримує тактичні переваги агресора. Особливо це яскраво проявляється сьогодні, адже затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки, послабили якісні переваги України над російськими військами. Цього літа росіяни будуть використовувати кількість особового складу для досягнення тактичних переваг навіть проти вже достатньо забезпечених ЗСУ", — йдеться у звіті ISW.

Водночас, зазначили в Інститут вивчення війни, ставка на масовість — не єдина адаптація, яку російські війська зробили в Україні, адже російські військові продемонстрували нерівномірну схильність до оперативних, тактичних і технологічних інновацій і навчання. Російське військове командування, схоже, вчиться на помилках минулого оперативного планування в Україні та цілком вірогідно проведе літню наступальну операцію, завданням якої стане розтягнути та придушити ЗСУ на ширшому фронті на сході країни.

У звіті також додали, що росіяни суттєво змінили тактичні авіаційні операції в Україні завдяки масовому використанню планерних бомб, що дозволяє літакам безпечніше завдавати ударів із глибокого тилу.

"Ці удари планерними бомбами й надалі відіграватимуть критично важливу роль у підтримці російських наземних операцій цього літа, попри ймовірне покращення можливостей ППО, які українські війська зможуть використовувати проти російських літаків з прибуттям додаткових західних систем ППО", — констатували в ISW.

Російські війська продовжують широкомасштабне розгортання технологічних інновацій по всьому фронту для підтримки наступальних дій, а також розраховують час розгортання цих інновацій, щоб використати вразливості ЗСУ та здобути переваги до того, як українські війська згодом адаптуються до інновацій агресора. Російські війська розраховують використовувати нові технологічні або тактичні інновації саме на початку своїх літніх наступальних зусиль, щоб нівелювати сильніші можливості, які отримають Сили оборони після прибуття допомоги США.

Однак окупанти все ще потерпають від масштабних тактичних помилок і українські війська зможуть використовувати цей фактор, доки російське військове командування продовжуватиме боротися з інтерналізацією та поширенням адаптацій на тактичному рівні.

"Україна протягом найближчих тижнів зможе нейтралізувати багато обмежень у матеріальній базі, з якими вона стикається та вживає заходів для полегшення найближчими місяцями своїх кадрових проблем. Однак Росія буде продовжувати домагатися власних переваг у міру того, як буде покращуватися спроможність Сил оборони. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024 або на початку 2025 року", — підсумували аналітики ISW.

Нагадаємо, вчора речник оперативного стратегічного управління "Хортиця" Назар Волошин розповів, що російським загарбникам вдалося закріпитися в частині селища Очеретиного, що поблизу Авдіївки. Водночас Сили оборони намагаються вибити ворога із зайнятих позицій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.04.2024 07:20