Місія МВФ у Києві. Фото: Facebook Андрія Пишного

Команда МВФ розпочала переговори з Україною: голова Нацбанку розповів деталі

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) у межах місії щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування на переговорах у Києві зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету які значно зросли, зважаючи на інтенсивність війни.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

"Провели установчу зустріч з делегацією МВФ у межах місії щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування. Це була спільна зустріч команди Національного банку та Міністерства фінансів України", — зазначив посадовець.

Голова НБУ та міністр фінансів Сергій Марченко провели розмову з керівником місії МВФ в Україні Гевіном Греєм, його заступниками Саною Надім та Тревором Лессардом, постійним представником МВФ в Україні Прішилою Тофано та заступником виконавчого директора МВФ Владиславом Рашкованом.

"Наші команди дуже плідно працюють от уже майже два роки, демонструючи високу якісь взаємодії та результативність. І я переконаний, що цей непростий перегляд ми пройдемо також з усією відповідальністю щодо пошуку максимально ефектних рішень", — розповів Пишний.

За словами очільника Нацбанку, місія МВФ працюватиме у Києві тиждень. 4 вересня окреслили її порядок денний.

"Для МВФ важливо бачити прогрес у виконанні програми. Маю сказати, що зобов’язання, закріплені за Національним банком до п’ятого перегляду, виконані майже в повному обсязі, деякі навіть завчасно", — зазначив голова НБУ.

Які основні питання обговорить команда МВФ?

У межах місії МВФ особливу увагу приділятимуть можливості акумулювання внутрішніх ресурсів для покриття потреб державного бюджету, які зросли, зважаючи на тривалість та інтенсивність війни. Також обговорюватимуться питання підтримання достатнього рівня міжнародних резервів та збереження макрофінансової стабільності. Важливе значення матиме пошук оптимального комплексу заходів монетарної та фіскальної політики.

Команда НБУ також проведе окремі дискусії з представниками Фонду щодо оновлення макроекономічного прогнозуподальшої монетарної політики та продовження реформування фінансового сектору.

Варто зазначити, що Міжнародний валютний фонд зберіг прогноз зростання світової економіки на 2024 рік та покращив на наступний.

Нагадаємо, 2 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль інформував, що Міжнародний валютний фонд розпочав місію для п'ятого перегляду програми розширеного фінансування. Це дозволить Україні отримати 1,1 мільярда доларів уже цієї осені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.09.2024 20:12