Скріншот з відео

Конфлікт з Пригожиним: на території Москви та області введено режим контртерористичної операції

У суботу, 24 червня, в Москві та Московській області проводяться "антитерористичні заходи". Це сталось через конфлікт власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина з Міноборони Російської Федерації.

Про це повідомив мер Москви Сергій Собянін.

За словами чиновника, такі дії спрямовані на "посилення безпеки".

"Запроваджено додатковий контроль на дорогах. Можливе обмеження проведення масових заходів", — написав Собянін.

Також аналогічні заходи впровадили в Підмосков'ї. Людей закликають утриматись від поїздок за межі регіону, особливо на півдні Московської області.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

"Це не воєнний переворот, це марш справедливості. Наші дії ніяк не заважають військам", — заявив Пригожин у відповідь на таку активність Міноборони РФ.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

"Твердження Пригожина, не мають під собою жодних підстав, вимагаємо негайно припинити протиправні дії", — заявили у російському Національному антитерористичному комітеті.

Пригожина звинувачують за ст. 279 КК РФ "за фактом організації збройного заколоту".

"Його діям буде надано належну правову оцінку. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років", — повідомили в Генпрокуратурі РФ.

Після заяв Пригожина московське управління Федеральної служби безпеки РФ підняли по тривозі, а на трасі Москва-Воронеж-Ростов-на-Дону почали виставляти блокпост. У Ростові-на-Дону помітили бронетехніку.

За даними ЗМІ, черговим на блокпостах наказано відкривати вогонь на ураження "в разі виникнення загрози". Також вказується, що у Москві силовиків перевели у підвищену готовність, також там запроваджується план "Фортеця".

Раніше засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що його найманці вступили в бій з російськими військовими та збили їхній гелікоптер.

Нагадаємо, в Офісі президента України вважають конфлікт засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та військового керівництва Росії поверненням до історичних процесів у країні-агресорі, які супроводжувалися бунтами та опричниками, а також зміною влади. Для РФ настають "смутні часи".

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2023 09:43