Фото: Генштаб ЗСУ

Контрнаступальні операції росіян на Курщині: в ISW вказали на серйозні проблеми РФ

Російські війська продовжували контратакувати по всьому українському виступу в Курській області 12 вересня, але досягли лише незначних успіхів, ймовірно, через українські наступальні операції та оборонні контратаки в цьому районі. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 вересня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Вишнівки (на південний захід від Коренево) і в північній частині Червоножовтневого (на південний захід від Коренево). Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили 10 населених пунктів на південь і південний захід від Коренево з початку контратак в ніч з 10 на 11 вересня, включаючи Апанасівку, Б'яхове, Вишнівку, Вікторівку, Раптове, Гордіївку, Червоножовтневе, Обухів і 10-й Жовтень. Всі ці поселення знаходяться в межах теперішніх заявлених кордонів російського наступу, і ISW ще не бачив візуального підтвердження того, що російські війська відбили якісь із цих поселень, за винятком частин Снагості та Червоножовтневого. 

Російські мілблогери стверджують, що російські війська продовжують наступати на південний схід від Коренево і на північний схід від Снагості (на південний захід від Коренево), хоча ISW не бачив візуального підтвердження цих заяв. Українські війська продовжували контратакувати в районах, де російські війська почали контратаки, і розпочали додаткові атаки за межами виступу, досягнувши успіхів у Глушківському районі (на захід від Кореневського району). Геолокаційні кадри, опубліковані 12 вересня, показують, що українська піхота просунулась через кордон і в південно-західну частину Тьоткіно (приблизно за 40 кілометрів на південний захід від нинішнього українського виступу в Курській області). 

Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 12 вересня, показують, як українська бронетехніка та піхота оминають російські протитанкові загородження "Зуби дракона" на російсько-українському кордоні на південний захід від Нового Шляху (на південний захід від Глушкова) без спротиву, що українські сили просунулися у цьому районі й що російські сили не готові використовувати перешкоди для відбиття українських атак через кордон. Російські джерела стверджують, що українські сили продовжують наступ у районі Нового Шляху, Ведмеже (на південний схід від Глушкового), Снагості, Ольгівки (на схід від Коренево) та Фанасіївки (на південний схід від Суджі).

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що операція в Курській області Російської Федерації пройшла успішно. Вона зменшила загрозу наступу росіян з цього напрямку.

Варто зазначити, що за даними Інституту вивчення війни, російські війська розпочали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області та, як повідомляється, захопили кілька населених пунктів на північний схід та південь від Коренево 10 та 11 вересня. Проте дії армії РФ у цьому регіоні мають "незрозумілі перспективи".

За даними міністерства оборони США, спроби російської армії провести контрнаступальні дії в Курській області є "незначними". При цьому у Пентагоні підтвердили такі спроби окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 06:27