Фото: СБУ

Корегував подвійний удар по Одесі: правоохоронці затримали чоловіка, який наводив російські "Іскандери"

Співробітники Служби безпеки України затримали чоловіка, якого підозрюють у корегуванні ракетного удару по Одесі 15 березня. Внаслідок атаки загинули 20 людей та 75 отримали поранення.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, 15 березня цього року він "звітував" російській спецслужбі про наслідки подвійного удару по обласному центру.

Зазначається, що тоді окупанти атакували цивільну інфраструктуру портового міста балістичними ракетами "Іскандер-М". За даними слідства, поплічником росіян виявився місцевий рієлтор, який шпигував за Силами оборони та коригував повітряні атаки на місто.

"Коли на місце "прильоту" прибули рятувальники, співробітники Національної поліції та медики, рашисти вдарили по них другою ракетою. Одразу після цього на місце події прибув агент Федеральної служби безпеки Росії, який провів там дорозвідку та передав окупантам інформацію про уражені об’єкти та орієнтовну кількість загиблих і поранених", — наголошують у СБУ.

Так, підозрюваний виходив на зв'язок з окупантами через свого знайомого, який є учасником російських окупаційних угруповань. Відомо, що він брав участь у захопленні Маріуполя та Бахмута. Згодом бойовик передавав агентурну інформацію своєму братові, який входить до підрозділу російських спецслужб, які дислокуються на тимчасово захопленій частині Донецької області. У СБУ зазначають, що після передачі інформації про наслідки подвійного ракетного удару по Одесі зрадник продовжив виконувати завдання щодо коригування вогню окупантів. 

"Серед пріоритетних цілей ворога були місця тимчасового базування Сил оборони на території обласного центру. Для збирання розвідданих рієлтор таємно використовував зв’язки серед своїх клієнтів", — йдеться у повідомленні.

Під час спецоперації співробітники Служби безпеки поетапно задокументували злочини підозрюваного та провели його затримання, коли той готував передачу нових розвідданих. Водночас під час розслідування правоохоронці встановили, що чоловік вів інформаційно-підривну діяльність. Йдеться про його провокативні коментарі на YouTube, де він поширював фейки про українських військових та виправдовував воєнні злочини РФ. У ході обшуку в затриманого було вилучено мобільні телефони та ноутбуки із доказами його злочинів.

Затримання корегувальника

Фото: СБУ

Наразі слідчі повідомили чоловікові про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Його підозрюють у вчинені державної зради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111), порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 1 ст. 161) та у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників (ч. 1, 3 ст. 436-2). Зараз фігурант перебуває під вартою. За ці злочини йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Що відомо про ракетний удар по Одесі 15 березня 

Вранці 15 березня ворог підступно вдарив балістикою по Одесі, випустивши з тимчасово окупованого Криму ракети "Іскандер-М". Внаслідок атаки по об’єктах цивільної інфраструктури міста зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об'єкта, пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків, станцію техобслуговування, газопровід низького тиску, автівки швидкої допомоги та пожежно-рятувальні автомобілі.

Внаслідок удару 20 людей загинуло та 75 отримало поранення. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Нагадаємо, внаслідок російського ракетного удару по Одесі 15 березня загинув командир батальйону "Цунамі" Олександр Гостіщев.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.08.2024 11:53