Фото: gsminfo.com.ua

Користуються відключеннями світла: українців попередили про нову шахрайську схему

В Україні через регулярні відключення світла періодично зникає мобільний зв'язок. Складною ситуацією скористалися шахраї — вони крадуть акаунти та поширюють дезінформацію через фейкові чат-боти.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики України.

Так, в Україні активізувалися шахраї, які використовують складну ситуацію в енергосистемі. Зокрема, зловмисники використовують застосування обмежень електропостачання та введення погодинних графіків відключень для споживачів у своїх злочинних діях.

Шахраї можуть:

  • створювати фейкові онлайн-ресурси для поширення дезінформації в інтересах Росії;
  • виманювати конфіденційні дані громадян;
  • привласнювати заощадження.

"Минулого року працівники кіберполіції викрили групу зловмисників, які в період відключень електроенергії створювати фейкові Telegram-боти енергетичної компанії. З їх допомогою вони викрадали облікові записи користувачів і надалі використовували їх у шахрайських схемах", — йдеться у повідомленні.

Щоб не стати жертвами зловмисників та ворожої пропаганди:

  • не довіряйте стороннім ресурсам;
  • не переходьте за посиланнями з незнайомих джерел.

"Усю достовірну інформацію про ситуацію в енергосистемі та відключення ви можете отримати на ресурсах Міненерго, НЕК "Укренерго" та операторів системи розподілу (обленерго) у ваших областях", — наголосили в Міненерго.

Нагадаємо, у 2024 році в Україні вже винесено понад тисячу вироків за шахрайство. До того ж кількість таких злочинів все більше зростає. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.05.2024 19:28