Олексій Буряченко. Джерело: Facebook

Корупція в органах влади під час воєнного стану є великою проблемою для України, — Буряченко

Коли під час війни представників органів державної влади ловлять на корупції, хабарях, розкраданні бюджетних коштів і зловживанні службовим становищем, а міські голови витрачають мільйони на будівництво стадіонів, перестеляння бруківки та на заробітні плати, це переходить усі межі.

Так вважає виконавчий директор "Міжнародної асоціації малих громад" Олексій Буряченко, який опублікував на цю тему блог на сайті "Ми — Україна".

Службовці заточені на "швидкі" гроші

"Як показовий "найсвіжіший" приклад корупційної діяльності "високоморальних" молодих топ-посадовців можу згадати кейс затримання колишньої заступниці голови Волинської ОВА Мирослави Якимчук. Ця особа, якщо лаконічно, організувала масштабну схему виїзду ухилянтів за кордон, через підконтрольний благодійний фонд та систему "Шлях". Оформляли ухилянтів, як водіїв автобусів на міжнародних рейсах. За послуги брали приблизно 5 тисяч доларів", — зазначив він.

За його словами, це не просто корупційна схема, а нова реальність державних службовців, які заточені винятково під «швидкі» гроші, розуміючи, що війна рано чи пізно завершиться, і їх майже монопольній владі прийде кінець, а статус ОВА знову трансформується в ОДА, а це вже зовсім інші можливості.

"А зараз у них, окрім традиційних інструментів щодо координації закупівель, додалися надліквідні питання бронювання та доступу до системи "Шлях". Так що, посилаючись на успішні кейси правоохоронців, можемо зробити обґрунтований висновок, що корупційні можливості в державному секторі зараз вийшли на свій історичний максимум, особливо щодо розкрадання державного бюджету в стратегічних галузях економіки та на регіональному рівні", — пояснив Буряченко.

Корупційні спайки влади, бізнесу та ЗМІ

Він також нагадав нещодавню історію, описану у виданні Vesti-UA, як київська влада зливає великі будівельні проекти під бізнесмена Максима Шкіля, використовуючи методи недобросовісної конкуренції та фактично розкрадаючи державні кошти. Таким чином тендери на ремонт метро від станції "Деміївська" (445 мільйонів гривень) і тендер на будівництво метро "Виноградар" (14 мільярдів гривень) опинилися в руках, зі слів редакції, сумнівно-доброчесного Максима Шкіля.

"І показово в цій історії не тільки традиційні питання до тендерів київської міської влади, про це ще свого часу ґрунтовно говорили в Державному бюро розслідувань розкриваючи детально всю конструкційну схему, а те, що недоброчесні бізнесмени, які діють у зв’язці з деякими представниками влади, погрожують правоохоронцям, які намагаються їх витягнути на світло", — наголосив виконавчий директор "Міжнародної асоціації малих громад".

А це, на його переконання, може призвести до дуже великих проблем всередині держави. Адже такі прояви топ-корупції та подібних маніпуляцій свідчать скоріше про інституційну слабкість, незрілість, нестабільність новоствореного західноорієнтованого антикорупційного органу, як НАБУ, ніж його сили, принциповості та справедливості у поєднанні з надмірною впливовістю корупційної спайки київської влади, бізнесу та ЗМІ.

"Оскільки подібні системні негативні тенденції бачу не тільки я один, але й деякі народні депутати, які розуміються на питаннях регіонального розвитку, тому створено відповідні тимчасові слідчі комісії, як у Верховній Раді України, так і на рівні Києва, які очолили нардепи Олександр Оліксійчук і Віталій Безгін відповідно. Скажу відверто, у мене немає сумнівів у їх кваліфікації, тому ставлюся до роботи цих ТСК максимально серйозно", — зауважив Буряченко.

Не потрібно прикриватися війною

Він також додав, що найближчим часом Верховна Рада України планує розглянути звіт тимчасової слідчої комісії, що розслідувала порушення під час публічних закупівель у час дії воєнного стану. Цю ТСК створили ще в серпні 2023 року, вона займалася виловом корупційних блох у різноманітних тендерах, закупівлях без конкурсів і загалом розбиралася з неадекватними прожектами за державний кошт під час війни, на кшталт будівництва стадіонів, яке обходиться у річний бюджет міста.

За його словами, серед найрезонансніших кейсів, які оприлюднила ТСК у своєму попередньому звіті, є і барабани в київські бомбосховища за 900 тисяч гривень і електросковорідка за 720 тисяч гривень, і будівництво стадіону в розмір річного бюджету, й закупівлі "Енергоатому" та ще багато чого цікавого...

"Однозначно будівництво стадіону у Ківерцях — це просто треш. 2022 рік, початок війни, з усіх боків загроза — і для тієї ж Волинської області з боку Білорусі. І в цей момент забажали побудувати стадіон майже за 150 мільйонів гривень, у той час, як люди скидаються на бронежилети, каски, автомобілі, "мавіки"… До речі, ця сума складає майже річний бюджет Ківерців", — зазначив Олександр Оліксійчук.

У ТСК зробили висновок, що "результати опрацювання проблемних аспектів здійснення публічних закупівель свідчать про інституційну слабкість, часто недостатній рівень незалежності, упередженість і вибірковість дій державних органів фінансового контролю за публічними закупівлями, зокрема Державної аудиторської служби України".

"Переконаний, що зараз не потрібно прикриватися війною, а робити максимально принципові та справедливі висновки. Корупція в органах державної влади та місцевого самоврядування недопустима, особливо під час війни, коли є надвідчутний дефіцит ресурсів, і це є питанням виживання кожного із нас", — підсумував Олексій Буряченко.

Нагадаємо, наприкінці липня спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що закон про можливість "відкупу" для корупціонерів парламентарі ще допрацюють і виправлять. Профільний комітет погодився з тим, що в документі варто прописати те, що "відкупитися" зможуть лише ті корупціонери, які повністю відшкодували шкоду й активно співпрацюють зі слідством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2024 09:46