Фото: ВРУ

Законопроект про легальний "відкуп" корупціонерів виправлять, — Стефанчук

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламентарі про можливість "відкупу" для корупціонерів ще буде допрацьований та виправлений.

В ефірі телемарафону він розповів, що профільний комітет погодився із тим, що у документі має бути прописано те, що "відкупитись" зможуть лише ті корупціонери, які повністю відшкодували шкоду та активно співпрацюють зі слідством. 

Крім того, як наголосив Стефанчук, така особа має допомогти слідству притягнути інших співорганізаторів злочину. Лише у такому випадку буде розглянуто можливість "відкупу".

"Тобто не тільки штраф, не тільки відкуплення, а повне відшкодування та здача інших співучасників — це є умовами та підставами застосування угоди про визнання вини. І це буде застосовано не до всіх злочинів", — пояснив спікер.

Як запевнив Стефанчук, до другого читання у законопроекті вже буде представлено відповідні зміни.

"На скільки я знаю, в комітеті є повна гармонія, яким текст має бути до другого читання. Тому зрада скасовується. Ніхто не зможе відкупитися від вини, а особливо за корупцію", — сказав Стефанчук.

Що передбачає законопроект №11340

Згідно з законопроектом, для підозрюваних у корупції хочуть встановити такі розміри відшкодування:

  • від 204 тисяч гривень до 2,04 мільйона гривень — у випадку скоєння кримінальної провини;
  • від 2,057 мільйона гривень до 20,4 мільйона гривень — у випадку скоєння нетяжкого злочину;
  • від 20,417 мільйона гривень до 102 мільйонів гривень — у випадку скоєння тяжкого злочину;
  • від 102 мільйони гривень до 204 мільйонів гривень - у випадку скоєння особливо тяжкого злочину.

Нагадаємо, 18 липня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проект закону №11340, що передбачає можливість звільнення від покарання осіб, яких підозрюють в особливо тяжких корупційних злочинах.

Голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія відреагував на ухвалення народними депутатами в першому читанні законопроекту №11340. Політик наголосив, що така ініціатива надійшла від партнерів України у рамках зобов’язань Ukraine Facility Plan. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.07.2024 22:58