Фото: armyinform.com.ua

Країна, яка межує з РФ, підпише безпекову угоду з Україною

Естонія планує підписати з Україною угоду про гарантії безпеки в межах декларації лідерів "Групи семи". Вона була ухвалена на саміті НАТО у Вільнюсі.

Таку заяву 8 березня зробив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна під час прес-конференції після зустрічі голів МЗС країн Балтії, України та Франції у Вільнюсі.

"Ми збираємось підписати двосторонню угоду між Естонією та Україною для довгострокових зобов’язань", — йдеться у заяві Цахкна.

Очільник естонського МЗС також додав, що його країна вклала 1,4% ВВП у військову підтримку України та продовжить працювати у цьому напрямку. За словами Цахкна, вже наступного тижня Естонія має схвалити новий пакет військової допомоги для Києва.

"Коли ми підпишемо двосторонню угоду між Естонією та Україною, ми обіцяємо й зобов’язуємось виділяти 0,25% ВВП на рік на військову підтримку", — наголосив міністр.

При цьому Цахкна закликав інші країни Заходу укласти таке ж зобов’язання, яке дозволить Україні розраховувати на 120 мільярдів євро військової підтримки на рік.

Нагадаємо, 28 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що спочатку Сполучені Штати Америки мають ухвалити рішення щодо продовження фінансової допомоги Україні. Після цього відбудеться подальший прогрес стосовно підписання безпекової угоди.

Також Україна та Греція розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо майбутніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 20:44