Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Країни Балтії готуються до російського вторгнення, — The Times

Балтійські країни вже зараз готуються до можливого вторгнення Російської Федерації, зміцнюючи тисячокілометрову ділянку своїх східних кордонів. Цей відтинок є найвразливішим у військовому плані ділянки флангу НАТО. 

Про це пише The Times.

За даними джерела, країни укріплюють кордони так званою "лінією оборони Балтії", яка складається із загороджень і бункерів. Йдеться про зміцнення кордонів трьох держав — Литви, Латвії та Естонії, а саме фортифікаційними спорудами та облаштування понад тисячі бетонних бункерів. Укріплений кордон розділятиме країни Балтії та РФ, Білорусь і мілітаризований російський анклав Калінінград.

Балтійська лінія оборони

Скріншот з сайту The Times

Лише одна Естонія планує витратити близько 60 мільйонів євро на будівництво 600 таких оборонних споруд уздовж кордону з Російською Федерацією.

"Кожен бункер матиме площу близько 37 квадратних метрів, у ньому зможуть розміститися близько 10 солдатів, і він буде захищений від артилерійських ударів. Також поблизу перебуватимуть склади з боєприпасами й такі споруди, як протитанкові міни, рови, колючий дріт і бетонні піраміди, відомі як "зуби дракона", — зазначив заступник міністра оборони Естонії Сюзан Ліллевалі.

За інформацією естонських військових, проект реалізується з великою інтенсивністю, що зумовлено побоюваннями щодо нападу Москви на країни Балтії. У вівторок, 13 лютого, служба зовнішньої розвідки Естонії у щорічній доповіді попередила, що РФ має намір розмістити біля кордонів балтійських країн удвічі більше військ, ніж 19 тисяч осіб, які були зосереджені тут до повномасштабного вторгнення в Україну.

Розвідка також описує плани Кремля щодо створення нового армійського корпусу, який, можливо, базуватиметься в Петрозаводську, на північний схід від Санкт-Петербурга, і прикриватиме кордон із Фінляндією.

За словами офіцера литовської армії й наукового співробітника Балтійського інституту передових технологій у Вільнюсі Донатаса Палавеніса, головна мета укріплень полягає в тому, щоб сповільнити просування сил вторгнення і спрямувати їх у райони, де НАТО зможе дати відсіч на прийнятніших умовах.

"Будівництво цієї укріпленої лінії, безсумнівно, потребуватиме часу і ресурсів, але її ефективність очевидна у війні в Україні, де війська не здатні ефективно прорвати перешкоди й завоювати значну територію", — заявив Палавеніс.

Оборонні заходи на східному фланзі НАТО

Скріншот з сайту The Times

Він також додав, що оскільки у країн Балтії немає глибини оборони, щоб затримати ворога, боротьба вестиметься за кожен сантиметр території, що потребуватиме створення штучних перешкод і укріплень для мінімізації втрат. За оцінками міністерства оборони Естонії, для захоплення таких позицій нападникам знадобиться в чотири-сім разів більше людей, ніж без таких укріплень.

За даними джерела, країни Балтії особливо зацікавлені в тому, щоб позбавити Росію можливості створити власну оборону на будь-якій захопленій нею території. Експерти детально вивчили війну в Україні й те, що стоїть за тим, що контрнаступ українців не був успішним, а також те, чому армія РФ не може продовжувати просуватися до центру України.

"За цим стоять усілякі заходи протидії: рови, ряди "зубів дракона", мінні поля. Усе працює", — запевняють вони.

Експерти також додали, що головний урок полягає в тому, щоб знайти способи зупинити просування російських бронетанкових частин, бо якщо їм дозволити втекти, то можна запізнитися захистити всі країни.

Нагадаємо, глава естонського уряду Кая Каллас заявила, що наступним об'єктом для вторгнення російських військ можуть стати країни Північноатлантичного альянсу. Це станеться, якщо Захід не допоможе Україні здобути перемогу у війні з агресором.

Раніше Bild із посиланням на секретний документ Бундесверу повідомляв, що збройні сили Німеччини готуються до гібридної атаки Російської Федерації на східний фланг НАТО. Напад може відбутись у лютому цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.02.2024 23:20