Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

НАТО збільшує витрати на оборону через вторгнення Росії в Україну

Агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Про це йдеться у доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), пише Bloomberg.

Там наголосили, що "російська агресія спонукала європейські країни збільшити витрати на оборону та зміцнила НАТО, а Фінляндія збільшила бойову міць".

У доповіді також відзначають темпи витрачання боєприпасів у війні між РФ та Україною, що викликали на Заході розуміння, що виробничі потужності видозмінилися, а держави намагаються виправити недоліки, які виникли внаслідок довгострокового недостатнього інвестування.

Також змінився розподіл оборонних бюджетів: якщо у 2014 році члени Альянсу витрачали в середньому 15% свого оборонного бюджету на закупівлі та розробки, то у 2023 році вони виділятимуть понад 30%. За словами Фенелли МакГерті, яка є  старшим науковим співробітником з оборонної економіки в IISS, такі країни як Польща, Фінляндія та Угорщина витратили половину свого бюджету на обладнання.

За даними IISS, військові США перебувають у режимі переосмислення, вивчаючи уроки з російської війни проти України. Американська армія ініціювала розробку нової артилерійської стратегії, що акцентована на прицільний вогонь на великі відстані та переглянула свій підхід до набору кадрів. Агресія Росії проти України також спонукала військово-повітряні сили США збільшити кількість ключових видів озброєння після спостереження за високими показниками використання у війні.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.02.2024 18:49