Фото для ілюстрації. Джерело: offshore-energy.biz

Країни ЄС планують застосувати санкції проти низки російських суден, — Bloomberg

Країни Європейського Союзу планують запровадити санкції проти 11 суден, які допомагають Москві продовжувати війну проти України. 

Як повідомляє Bloomberg, санкції, якщо вони будуть схвалені державами-членами ЄС, заборонять цим кораблям доступ до портів та якірних зон у Євросоюзі, а також ускладнять логістику. Їм буде заборонено використовувати європейські компанії для низки послуг.

Йдеться про чотири танкери, які перевозять бензин, два нафтові танкери, а також танкери, які призначені для перевезення скрапленого газу, і вантажне судно. Одним з них є корабель під назвою Andromeda Star, який у березні зазнав аварії неподалік від берегів Данії. Виявилося, що в судна було недійсне європейське страхування. 

Ці обмеження є частиною зусиль країн ЄС, які спрямовані на підрив здатності Москви обходити санкційні обмеження цін на російську нафту за допомогою використання тіньового флоту та обмежувати діяльність суден, які залучені до транспортування товарів, що приносять дохід, який Росія використовує для оснащення окупаційної армії.

Видання зазначає, що заборона стосуватиметься страхування та технічної допомоги, включно з буксируванням, послугами з обслуговування суден, послугами зі зміни екіпажу, послугами з навантаження та розвантаження вантажу. Зазначається, що європейським експортерам буде запропоновано посилити комплексну перевірку суден. Їм можуть загрожувати покарання у випадку, якщо вони не зможуть перешкодити обходу санкційних обмежень через відсутність перевірок.

Водночас санкційні заходи країн ЄС є менш жорсткими, ніж ті, які запровадили Сполучені Штати Америки проти тих самих кораблів, додають у Bloomberg. У межах того ж пакету санкцій, який стане 14-м, Єврокомісія також запропонувала заборонити перевалку російського скрапленого газу з ЄС до третіх країн. Санкції ЄС мають бути схвалені одноголосно 27 державами-членами союзу. Пакет обмежень може змінитися до того, як його остаточно доопрацюють.

Нагадаємо, 5 травня віце-президентка Європейської комісії Вера Юрова заявила, що ЄС накладе санкції на медіаплатформу Voice of Europe, яку пов'язують Віктором Медведчуком. За її словами, медіаресурс викрили у причетності до спроби російського втручання у вибори до Європарламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.05.2024 01:09