Фото: росЗМІ

Кремль має намір використати ситуацію в Ізраїлі у війні проти України: подробиці від аналітиків

Кремль, ймовірно, використає атаку ХАМАС на Ізраїль для просування наративів про зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що у Росії вже почали розносити ідею, що нібито Захід зневажливо ставиться до конфлікту на Близькому Сході на користь підтримки України. Так, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що США повинні займатись врегулюванням конфлікту між Ізраїлем та палестинцями, а не допомагати Україні захищатись від агресії.

У МЗС РФ також звинуватили Захід у блокуванні зусиль необхідного "квартету" Росії, США, Євросоюзу та ООН, що призвело до ескалації насильства в Ізраїлі.

Водночас експерти Інституту наголосили, що російські пропагандисти заявляли, що Росія нібито виграє від ескалації в Ізраїлі, оскільки світ на якийсь час відвернеться від України і знову займеться "гасінням вічного вогню" на Близькому Сході.

Фахівці запевняють, що ці наративи Росії спрямовані на західну аудиторію, щоб вбити клин у військову підтримку України. Крім того, вони є спробами деморалізувати українське суспільство, а також мають намір запевнити російську внутрішню аудиторію в тому, що міжнародна спільнота проігнорує зусилля України на фронті.

Нагадаємо, 7 жовтня бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. Місцеві жителі поширювали відео та фото, на яких видно, що бойовики розстрілюють цивільних жителів та автомобілі. Паралельно з'явилась інформація про численні жертви серед цивільних.

ХАМАС закликав арабське населення Ізраїлю приєднуватися до "великої революції" і повідомив про знищення кількох одиниць військової техніки ізраїльської армії. Армія Ізраїля оголосила про стан "готовності до війни" й повідомила про призов резервістів.

Своєю чергою прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу заявив, що після ранкової атаки ХАМАСу Ізраїль перебуває у стані війни. У США засудили напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. У Пентагоні заявили, що готові надати зброю ізраїльській армії для самозахисту. Лідер Білого дому Джо Байден зателефонував Нетаньягу й заявив, що підтримує Ізраїль у ситуації з атакою палестинських бойовиків.

Додамо, Міністерство зовнішніх справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі. Президент Володимир Зеленський повідомив, що серед жертв бойовиків можуть бути громадяни України. За попередньою інформацією, перевіряється інформація про загибель однієї громадянки України та проводиться розшук двох українських громадян в після атаки терористів ХАМАСу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 08.10.2023 07:05