Голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко. Джерело: niss.gov.ua

Критичний період російсько-української війни: у зовнішній розвідці України розповіли про наміри Путіна

Повномасштабна війна Росії проти України, що триває вже 21 місяць, увійшла у критичний період. Вона зараз перебуває на стадії "війни на виснаження".

Про це написав голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко у своїй колонці в "Інтерфакс-Україна". На його думку, російський диктатор Володимир Путін вірить, що не спромігшись перемогти Україну за три дні у широкомасштабній війні, Кремль пройшов точку неповернення у відносинах з Заходом.

"Вороття немає, Путін може лише тріумфально перемогти, або нищівно програти", — зазначив Литвиненко.

За його словами, Путін переконаний, що "повернути Україну та решту "історичних російських земель" і відновити імперію можна лише у межах глобального перерозподілу світу". Такий перерозподіл може тривати 10-15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу й інтенсивності, можливо, з використанням ядерної зброї.

"При цьому війна проти України сприймається наразі Кремлем як важливий, але не єдиний фронт для Росії, яка фактично веде світову війну зі США та Заходом у цілому", — додав голова зовнішньої розвідки.

Литвиненко також зазначив, що цілі у Путіна незмінні. Диктатору потрібно стільки території України, скільки він зможе отримати, бо для росіян йдеться про "возвращение исконно русских земель".

"Війна увійшла у стадію війни на виснаження. Дедалі більше свідчень, що Кремль готовий вести війну стільки, скільки треба. Росія вже зараз закладає чинник "СВО" в плани комплектування Збройних сил 2024-2025 років щодо набору військових", — акцентував він.

На думку голови Служби зовнішньої розвідки України, Кремль вважає, що має достатньо ресурсів (військово-технічних, економічних та людських) для бойових дій з Україною на поточному рівні ще упродовж тривалого періоду. Водночас у Москві переконані, що внутрішні ресурси України нібито "наближаються до повного вичерпання".

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню The Sun заявив, що війна в Україні може перерости у Третю світову війну. Наразі Росія розпалює конфлікти у всьому світі та буде тиснути, доки США та Китай не зупинять країну-агресорку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.11.2023 12:15