Фото: Facebook Олени Зеленської

Легендарне "скіфське золото" повернули в Україну: де можна побачити кримські цінності (фото)

В Україну з Нідерландів після 10 років судів повернули "скіфське золото". З 5 липня у Києві можна буде побачити 565 кримських експонатів.

Про це повідомила перша леді України Олена Зеленська. 

"Легендарне "Скіфське золото" — вдома!" — написала вона у Facebook.

Так, в Україну повернули 565 експонатів із чотирьох кримських музеїв — Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського (Севастополь). Ці цінності перебували з експозицією в Амстердамі, коли Росія захопила Крим у 2014 році.

"Отже, боротьба України й за повернення Криму, і за повернення його скарбів почалася одночасно. 10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця все-таки перемогли", — зазначила перша леді.

олена зеленська

Відкриття виставки "скіфського золота" у Києві

Олена Зеленська 4 липня відкрила в Києві, у Скарбниці Національного музею історії України виставку "Скарби Криму. Повернення", до якої увійшли виборені артефакти.

"Щиро вдячна представникам іноземної юридичної фірми, які співпрацювали з Міністерство юстиції України та українськими адвокатами, а також командам Міністерство культури та інформаційної політики України, Національний музей історії України та Міністерство закордонних справ України (MFA of Ukraine), посольству Нідерландів в Україні Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine, які спільно зробили все можливе, щоб це стало реальністю", — наголосила перша леді.

виставка скіфського золота

Зеленська анонсувала, що вся колекція стане доступною для всіх українців з 5 липня.

"Запрошую всіх подивитися на наш видатний спадок. Бо справжні національні скарби — не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям і збагачує розмаїттям навіть не одну державу, а цілий світ. Вірю: так само як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв", — наголосила вона.

виставка скіфського золота

Усі фото: Facebook Олени Зеленської

Нагадаємо, раніше Верховний суд Нідерландів ухвалив, що "скіфське золото" має бути повернене Україні. Втім, за зберігання експонатів у Нідерландах упродовж судового процесу Україна мала заплатити майже 100 тисяч євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.07.2024 19:54