Популіст Роберт Фіцо. Джерело: AP

Лідер виборчих перегонів у Словаччині хоче відмовитися від допомоги Україні

Колишній словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо у разі перемоги на дострокових парламентських виборах у Словаччині планує скасувати військову та політичну підтримку України. Його партія зараз є головним претендентом на перемогу.

Про це політик-популіст лівого спрямування розповів в інтерв’ю Associated Press. Фіцо керував Словаччиною з 2006 по 2010 рік і з 2012 по 2018-ий. Він і його ліва партія Smer проводили кампанію з чіткими проросійськими та антиамериканськими меседжами.

"Якщо Smer увійде до складу уряду, ми більше не будемо відправляти зброю та боєприпаси в Україну", — заявив Фіцо.

В інтерв'ю він сказав, що жодна кількість західного озброєння, яке надходить в Україну, не змінить хід війни. Також Фіцо зазначив, що Євросоюз і США повинні використати свій вплив, щоби змусити Росію та Україну укласти компромісну "мирну угоду".

"Наївно думати, що Росія залишить Крим. Так само наївно думати, що Росія коли-небудь відмовиться від території, яку вона контролює в Україні", — вважає Фіцо.

У своїх промовах він повторює російський наратив про причини війни в Україні, включно з безпідставною заявою Путіна про те, що "нинішній український уряд керує нацистською державою, у якій етнічні росіяни нібито потребують захисту".

"Я кажу це гучно та чітко, продовжуватиму це робити: Війна в Україні розпочалася не вчора і не минулого року. Вона розпочалася 2014 року, коли українські нацисти та фашисти розпочали вбивати російських громадян на Донбасі та в Луганську", — заявив Фіцо перед натовпом прихильників у своєму рідному місті Топольчани.

Майже всі соціологічні опитування прогнозують, що Smer посяде перше місце на дострокових парламентських виборах, отримавши близько 20% голосів. Після цього Фіцо потребуватиме підтримки інших партій, щоби сформувати уряд.

Нагадаємо, в серпні під час виступу на третьому саміті Кримської платформи президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова повідомила, що партнери України мають допомогти завершити війну, яку розв'язала Росія, та зробити усе, аби вона не повторилася знову. За її словами, країна також підтримує Формулу миру президента України Володимира Зеленського і готова долучитися "до будь-яких зусиль, які забезпечать справедливий мир, особливо у сфері ядерної безпеки".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2023 10:57