Фото: Facebook Viktor Liashko

"Ліки — не цукерки": Ляшко прокоментував запровадження електронного рецепта

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пояснив, що з 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна буде отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. Але продаж ліків за рецептом є надважливим для здоров'я українців.

Про це він написав у Facebook.

"На час перехідного періоду, який точно діятиме щонайменше до кінця воєнного стану, можливе використання обох варіантів рецепту. Пацієнт може сам обрати, за яким рецептом йому зручніше придбати ліки в аптеці — електронним чи паперовим", — пояснив Ляшко.

Ляшко пояснив, що контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим. Їх прийом має супроводжуватися пильним наглядом лікаря, оскільки передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін'єкції), або може викликати залежність чи нести ризик зловживання. 

"Впевнений, що лікарі підтвердять, наскільки катастрофічними є наслідки самолікування і скільки звернень фіксується саме з цієї причини", — зауважив Ляшко.

Нагадаємо, раніше у МОЗ зауважили, що електронний рецепт поширюється на зареєстровані в Україні ліки, які продаються лише з дозволу чи поради лікаря за власні кошти пацієнта.

Також МОЗ розвіяв популярні серед українців міфи щодо продажу ліків за рецептом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.03.2023 18:13