Фото: vsn.ua

Залишилися лічені дні для оновлення даних: що зміниться для військовозобов'язаних після 16 липня

Вже у вівторок, 16 липня, для військовозобов'язаних завершується 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних, який був відведений законом про мобілізацію. Відтак, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, а також жінки медичних спеціальностей повинні до цього дня подати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки оновлені дані про себе.

Як каратимуть тих, хто не оновив дані

У тому випадку, якщо військовозобов'язаний не оновив свої дані до 16 липня, він підпадає під відповідальність за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає штраф від 17 тисяч гривень, а за повторне порушення — 25 500 гривень

Для притягнення до відповідальності представники ТЦК складають постанову на порушника, яку можна оскаржити у суді. Натомість, якщо військовозобов’язаний має поважну причину неявки до військкомату, суд може скасувати це рішення.

Як перевірити наявність штрафів від ТЦК

Військовозобов'язані особи можуть перевірити, чи мають вони штрафи від Територіального центру комплектування та соцпідтримки (ТЦК і СП) на сайті моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру "Опендатабот". Для цього потрібно вказати лише свої ПІБ та дату народження. 

Крім того, якщо військовозобов'язаний отримав штраф від територіального центру комплектування і стосовно нього відкрито виконавче провадження, громадянин побачить про себе інформацію в Автоматизованій системі виконавчого провадження (АСВП).

У разі, якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і вона не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати арештом коштів на рахунках боржника, подальшим списанням коштів з цих рахунків, а також арештом майна з метою його подальшої реалізації. Штрафи можуть накладатися неодноразово — наприклад, за кожну неявку за повісткою. Постанова ТЦК є виконавчим документом, який підлягає примусовому виконанню відповідно до закону про виконавче провадження. Ухилянти потрапляють до Єдиного реєстру боржників.

Щоб дізнатись про хід виконавчого провадження, варто скористатись Автоматизованою системою виконавчого провадження. Пошук можна здійснити за прізвищем та ім’ям. Саме в АСВП здійснюється реєстрація виконавчих документів, документів виконавчого провадження та фіксуються всі виконавчі дії.

Що чекає на тих, хто оновив дані

Після оновлення даних військовозобов'язаних чоловіків викликатимуть повістками за місцем проживання:

  • до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • на проходження військово-лікарської комісії;
  • безпосередньо на військову службу, якщо вони не мають підстав на відстрочку від мобілізації та придатні за станом здоровʼя.

Повістки поштою

В Україні вже після закінчення 60-денного строку, передбаченого законом для уточнення військово-облікових даних, для надсилання повісток використовуватимуть звичайну пошту. Отримуючи рекомендований лист, військовозобов'язаний підписується під час отримання або ж відмовляється від нього. 

Як наголошував речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін, повістка буде вважатися врученою, якщо особа підписалася під нею особисто.

"Надходить рекомендований лист, людина під підпис отримує або відмовляється, або вона (повістка, — ред.) повертається і в такий спосіб вважається, що вона була доправлена... Якщо людини не було фізично на місці й повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення", — пояснював речник оборонного відомства.

Яке покарання передбачене для тих, хто відмовляється від повістки

Речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін заявляв, що громадянина України, який відмовився брати повістку, можуть покарати. Зокрема, він отримає штраф, адміністративну або кримінальну відповідальність

Посадовець зауважив, що під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися за повісткою у строки, зазначені в ній.

"Якщо хтось відмовляється брати повістку, на того складають акт відмови, який направляють у ТЦК, і це є підставою для винесення постанови про вчинення правопорушення", — пояснив він.

До того ж, якщо при перевірці документів громадянин відмовляється себе назвати або отримати повістку, поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, має право на адміністративне затримання і доставлення в ТЦК для накладення адміністративного покарання та уточнення її військово-облікових даних.

Централізований друк повісток

10 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову щодо зменшення паперового навантаження на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та централізованого друку повісток. Нововведення допоможуть оптимізувати процеси військового обліку.

Відтепер ТЦК зможуть формувати повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що суттєво спрощує та прискорює процедуру. Раніше операторам ТЦК доводилося вручну виписувати повістки, що займало багато часу та ресурсів. Відтепер цей процес стає централізованим. Зокрема:

  • повістки можна сформувати та видрукувати за допомогою реєстру "Оберіг";
  • оператори ТЦК зможуть підписувати повістки за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Ці нововведення дозволять зменшити паперове навантаження на ТЦК та оптимізувати процеси військового обліку, підвищивши їхню ефективність.

Нагадаємо, недавно заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко повідомляла, що на теперішній момент робота із впровадження в Україні електронних повісток військовозобов'язаним не ведеться, адже для цього необхідно ухвалити відповідне законодавство.

Також повідомлялось, що Кабінет міністрів вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.07.2024 19:35