Росія втратила чотири транспортні літаки Іл-76. Фото: MT Anderson

Літаки, С-400 і не тільки: Україна у серпні знищила російської техніки на $1,2 млрд, — Forbes

Наприкінці серпня Україна провела серію успішних операцій з ударів по глибокому тилу росіян. Зокрема, було здійснено атаки на три російські авіабази та два місця дислокації систем протиповітряної оборони та контрбатарейні радіолокаційні станції. Протягом двох тижнів Росія втратила два бомбардувальники Ту-22М3, чотири транспортні літаки Іл-76, пускову установку С-400 "Тріумф" та РЛС "Прєдєл-Е". Загальна вартість усієї знищеної російської техніки оцінюється у 1,2 мільярда доларів.

Відповідною статистикою поділився Forbes Ukraine.

Знищення літаків

Рашисти 19 та 21 повідомляли про атаку безпілотників на військові аеродроми збройних сил РФ "Сольці" (Новгородська область РФ) та "Шайковка" (захід Калузької області РФ). Тоді ж у мережі публікували фото палаючого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 на авіабазі "Сольці". В українській розвідці розповіли, що тоді один літак було знищено, ще чотири — пошкоджено, однак ЗМІ із посиланням на джерела в ГУР зазначали, що 100% влучання було здійснено по двох літаках.

Аналітики за допомогою даних про міжнародні контракти РФ підрахували, що вартість одного Ту-22М3 становить близько 294 мільйони доларів. Втрата двох Ту-22М3 в "Сольці" стала найдорожчою для росіян після затоплення крейсера "Москва" вартістю 750 мільйони доларів.

30 серпня внаслідок атаки на авіабазу у Пскові було знищено чотири десантні літаки Іл-76, які росіяни використовують для перекидання своїх солдатів територією країни. Українська розвідка підтвердила втрати РФ. Вартість одного Іл-76 становить 86 мільйонів доларів. 

ППО та РЛС

Крім літаків, росіяни втратили пускову установку С-400 "Тріумф" та новітню радіолокаційну станцію загоризонтного спостереження "Прєдєл-Е". Про знищення ППО стало відомо 23 серпня. Уразила установку ракета українського виробництва "Нептун" неподалік села Оленівка на мисі Тарханкут, що у Криму, а найцікавіше те, що знімав увесь процес український розвідувальний дрон.

Саме комплекси С-400 Росія активно просувала на міжнародний ринок як аналоги Patriot та THAAD, однак, за даними аналітиків, ця подія може серйозно вдарити по репутації цих систем. Вартість однієї С-400 в турецькому контракті складає близько 69 мільйонів доларів.  

Про знищення "Прєдєл-Е" стало відомо 28 серпня. Аналітики вважають, що ця система у росіян була в єдиному екземплярі, її використовували для спостереження за українським повітряним простором. Заявлена дальність виявлення цілей — 400 кілометрів. Оцінюють її у 200 мільйонів доларів.

втрати Росії

Інфографіка Forbes Ukraine

Нагадаємо, журналісти підрахували, що з початку 2023 року безпілотники понад 190 разів атакували територію Росії та тимчасово окупованого Криму — удари в ніч на 30 серпня по шести регіонах РФ стали наймасштабнішими у 2023 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.09.2023 04:30