На фото: Андрій Пільщиков. Джерело: X (Twitter) Повітряних сил Збройних сил України

Льотчику Андрію "Джусу" Пільщикову надали звання Герой України посмертно

Майору Збройних сил України військовому льотчику Андрію Борисовичу Пільщикову, більше відомому за позивним "Джус", указом президента Володимира Зеленського було посмертно надано звання Героя України.

Про це стало відомо з офіційного указу президента №658/2024. Відповідний указ датований 30 вересня цього року.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: надати звання Герой України з відзначенням ордена "Золота Зірка" Пільщикову Андрію Борисовичу — майору (посмертно)", — йдеться в указі президента.

Що відомо про Андрія Пільщикова 

"Джус" служив льотчиком винищувача МіГ-29. У 2018 році брав участь у міжнародних навчаннях "Чисте небо 2018". Саме тоді йому американці підібрали позивний "Джус". У компанії після навчань пілоти збиралися вечорами на пиво або вечірки, і на всіх український пілот відмовлявся від випивки та обирав сік (juice з англ., — ред.). От на церемонії після навчань давали позивні льотним колективам, всі для нього одноголосно обрали "Джус". 

З початком широкомасштабного російського вторгнення Пільщиков брав участь у повітряній обороні Києва. У березні 2022 року він розповідав журналістам CNN, що Росія намагалася здобути перевагу в українському повітряному просторі, однак зазнавала великих втрат. За його словами, тоді він постійно перебував на чергуванні в кабіні літака, або поблизу бойової машини. І одразу після отримання інформації від радіолокаційних підрозділів вирушав на завдання зі знищення цілі. Він був одним з команди пілотів "Привиди Києва", які масово знищували ворожу авіацію на початку війни.

Так, на момент загибелі Пільщиков мав 500 годин нальоту та виконував бойові завдання в надскладних умовах, що конвертувалося у найбільшу кількість пусків в бригаді та ймовірно в Україні корегованих авіабомб JDAM та протирадіолокаційних ракет HARM.

Зазначимо, що відомий льотчик загинув 25 серпня 2023 року на Житомирщині через зіткнення двох навчально-тренувальних літаків L-39. Пілотами цих літаків були Андрій, майор В’ячеслав Мінка та майор Сергій Проказін.

Нагадаємо, у червні Зеленський посмертно нагородив орденом "За мужність" ІІІ ступеня парамедикиню "Госпітальєрів" Ірину Цибух. Наголошується, що орден присвоєно за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.10.2024 12:02