Мати "Джуса" в кабіні F-16. Скріншот із відео

Мати легендарного пілота "Джуса" посиділа в кабіні F-16 (відео)

Мати легендарного українського пілота Андрія Пільщикова ("Джуса") — Лілія Олександрівна — посиділа в кабіні винищувача F-16. Перші літаки такого зразка вже є в Україні.

Таким чином командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук виконав обіцянку, яку дав матері "Джуса" на церемонії прощання з її сином-героєм. Про це військовий повідомив у своїх соціальних мережах.

"На церемонії прощання із "Джусом" я пообіцяв матері Андрія Пільщикова — Лілії Олександрівні, — що вона зможе бодай посидіти в кабіні F-16, у літаку, на якому так мріяв літати її Андрій. І я дотримав свого слова", — наголосив Олещук.

Він додав, що, на жаль, "Джус" зовсім трохи не дочекався свого відрядження на навчання в США.

"Сьогодні в кабіні F-16 його мати. Вона продовжує справу свого сина та зробить усе, щоби наші крила міцніли", — підсумував командувач Повітряних сил ЗСУ.

Що відомо про Андрія Пільщикова

"Джус" служив льотчиком винищувача МіГ-29. У 2018 році брав участь у міжнародних навчаннях "Чисте небо 2018". Саме тоді йому американці підібрали позивний "Джус". У компанії після навчань пілоти збиралися вечорами на пиво або вечірки, і на всіх український пілот відмовлявся від випивки та обирав сік (juice з англ., — ред.). От на церемонії після навчань давали позивні льотним колективам, всі для нього одноголосно обрали "Джус". 

З початком широкомасштабного російського вторгнення Пільщиков брав участь у повітряній обороні Києва. У березні 2022 року він розповідав журналістам CNN, що Росія намагалася здобути перевагу в українському повітряному просторі, однак зазнавала великих втрат. За його словами, тоді він постійно перебував на чергуванні в кабіні літака, або поблизу бойової машини. І одразу після отримання інформації від радіолокаційних підрозділів вирушав на завдання зі знищення цілі.

Фото: ТСН

Він був одним з команди пілотів "Привиди Києва", які масово знищували ворожу авіацію на початку війни.

Нагадаємо, на Житомирщині 25 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Уламки впали поруч з людськими будівлями. У Державному бюро розслідувань з'ясовують обставини трагічної авіатрощі літаків L-39 під час бойових польотів. ДБР проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. 

Зауважимо, внаслідок авіакатастрофи загинули троє українських пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр Повітряних Сил ЗС України". Серед них капітан Андрій Пільщиков з позивним "Джус", майор В'ячеслав Мінка та майор Сергій Проказін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2024 10:55