Скріншот з відео

Командувач Повітряних сил дав зворушливу обіцянку мамі загиблого льотчика "Джуса"

На церемонії прощання з героєм Андрієм Пільщиковим мати загиблого звернулася із зворушливим проханням до Миколи Олещука — командувача Повітряних сил. Жінка мріє піднятися у небо на винищувачі, яким марив її син, та зробити коло у першому F-16. 

"Ви мені пообіцяйте, що в першому літаку зроблю коло. Я підіймуся замість "Джуса", — сказала вона.

Командувач Повітряних сил сказав, що обов'язково виконає її прохання. Він зауважив, що вже невдовзі F-16 будуть в Україні. Проте "Джус" цього не побачить, але він встиг почути, що Україна таки їх отримає.

У вівторок, 29 серпня, у Києві проходила церемонія прощання із пілотом з позивним "Джус", який загинув під час авіатрощі у Житомирській області. В останню путь льотчика провели у Патріаршому соборі Воскресіння Христового Української греко-католицької церкви. На церемонію приїхали друзі, колеги та рідні Андрія. Всього близько 300 людей. 

Що відомо про Андрія Пільщикова

"Джус" служив льотчиком винищувача МіГ-29. У 2018 році брав участь у міжнародних навчаннях "Чисте небо 2018". Саме тоді йому американці підібрали позивний "Джус". У компанії після навчань пілоти збиралися вечорами на пиво або вечірки, і на всіх український пілот відмовлявся від випивки та обирав сік (juice з англ., — ред.). От на церемонії після навчань давали позивні льотним колективам, всі для нього одноголосно обрали "Джус". 

З початком широкомасштабного російського вторгнення Пільщиков брав участь у повітряній обороні Києва. У березні 2022 року він розповідав журналістам CNN, що Росія намагалася здобути перевагу в українському повітряному просторі, однак зазнавала великих втрат. За його словами, тоді він постійно перебував на чергуванні в кабіні літака, або поблизу бойової машини. І одразу після отримання інформації від радіолокаційних підрозділів вирушав на завдання зі знищення цілі.

Фото: ТСН

Він був одним з команди пілотів "Привиди Києва", які масово знищували ворожу авіацію на початку війни.

Нагадаємо, на Житомирщині 25 серпня під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Уламки впали поруч з людськими будівлями. У Державному бюро розслідувань з'ясовують обставини трагічної авіатрощі літаків L-39 під час бойових польотів. ДБР проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. 

Зауважимо, внаслідок авіакатастрофи загинули троє українських пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр Повітряних Сил ЗС України". Серед них капітан Андрій Пільщиков з позивним "Джус", майор В'ячеслав Мінка та майор Сергій Проказін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 16:38