Фото: Медичний Добровольчий Батальйон "Госпітальєри"

Зеленський посмертно нагородив госпітальєрку Ірину Цибух орденом "За мужність"

У п'ятницю, 28 червня, у День Конституції України президент Володимир Зеленський нагородив орденом "За мужність" ІІІ ступеня парамедикиню "Госпітальєрів" Ірину Цибух.

Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

"Нагородити орденом "За мужність" ІІІ ступеня Цибух Ірину Володимирівну (посмертно) — менеджера управління департаменту дирекції акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", — йдеться в указі.

Наголошується, що орден присвоєно за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку.

Загалом цього дня очільник держави відзначив державними нагородами ще 383 захисників України, 126 з них — посмертно.

Що відомо про Ірину "Чеку" Цибух

З 2015 року вона їздила у Донецьку та Луганську області як військова парамедикиня. До повномасштабного вторгнення РФ дівчина працювала менеджеркою Департаменту регіонального мовлення "Суспільного".

Ірина Цибух

Фото: Медичний Добровольчий Батальйон "Госпітальєри"

За інформацією "Суспільного", Ірині Цибух 1 червня цього року мало б виповнитися 26 років. Від початку великої війни дівчина повернулася до лав добровольчого батальйону "Госпітальєри", де відбула кілька ротацій на передовій ще з 2014-го. Вона забезпечувала евакуацію поранених бійців із найгарячіших місць і надавала домедичну допомогу.

У 2023 році Ірина Цибух стала лауреаткою премії "УП 100. Сила жінок". Того ж року до Дня телебачення, радіо та зв’язку отримала нагороду від президента Володимира Зеленського — орден "За заслуги".

Загинула парамедикиня 29 травня 2024 року на Харківському напрямку під час ротації. За даними Інституту масової інформації, Ірина Цибух стала 81-ю у списку медійників, які загинули внаслідок агресії Росії проти України. 

Нагадаємо, 10 червня стало відомо, що, працюючи на завданні на фронті, загинув один із найкращих фотографів Збройних сил України — не стало військового фотомайстра Арсена Федосенка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.06.2024 18:58