Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

Лубінець розповів подробиці розстрілу українських полонених в Авдіївці

Україна отримала погодженості від Росії, які стосувалися поранених військових, що залишилися в Авдіївці, адже їх не змогли евакуювати звідти. Але росіяни цинічно порушили ці домовленості.

Про це розповів український омбудсмен Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, росіяни обіцяли взяти в полон поранених українських бійців, надати їм допомогу, а потім повернути в рамках обміну полоненими.

"Ми мали можливість комунікувати з російською стороною. Попередньо домовилися, що поранених українських військових офіційно візьмуть в полон, нададуть їм допомогу, а потім повернуть через процедуру обміну. На жаль, російська сторона вкотре показала, що будь-які домовленості можуть не виконуватися", — пояснив він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини наголосив, що Україна постійно стикається з тим, що Російська Федерація порушує домовленості та норми гуманітарного права.

"Ми не знаємо, що з цим робити", — відверто заявив український омбудсмен.

Як відомо, після виходу Збройних сил України з Авдіївки стало відомо, що російські військові розстріляли декількох полонених українських воїнів. Це сталося на позиції "Зеніт". Після цього росіяни опублікували в мережі відео з тілами розстріляних бійців.

Коли про це стало відомо, омбудсмен Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН із вимогою провести розслідування обставини розстрілу українських військовополонених в Авдіївці.

Нагадаємо, 19 лютого 110 окрема механізована бригада оприлюднила заяву щодо виведення українських підрозділів з Авдіївки та страти українських воїнів російськими загарбниками. Українські воїни зазначили, що окупанти обіцяли здійснити евакуацію поранених українських бійців, які залишилися в оточенні в опорному пункті "Зеніт".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.02.2024 20:52