Фото: ТСН

Росіяни мали евакуювати поранених українських військових із "Зеніту", а натомість — розстріляли, — 110 бригада

У неділю, 19 лютого, 110 окрема механізована бригада прокоментувала розстріл українських військовополонених росіянами у Авдіївці на Донеччині. Українські воїни зазначили, що окупанти обіцяли здійснити евакуацію поранених українських бійців, які залишилися в оточенні в опорному пункті "Зеніт".

Заяву щодо виведення українських підрозділів з Авдіївки та страти українських воїнів російськими загарбниками 110 окрема механізована бригада опублікувала у Facebook.

За інформацією військовослужбовців, вихід з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією та артилерійських обстрілів, зокрема евакуаційних шляхів. Також росіяни атакували евакуаційні автомобілі FPV-дронами.

"Декількох важкопоранених і загиблих військовослужбовців не вдалося евакуювати. Противник розвивав швидкий, масштабний наступ, не лишаючи шансів для повторних спроб. Через повне оточення опорного пункту "Зеніт" було ухвалено рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною щодо обміну полонених для надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних правил ведення війни і законів, які захищають військовополонених", — йдеться у заяві.

Зазначається, що спочатку ворог погодився провести евакуацію наших поранених і надати їм допомогу, а надалі — обміняти. Тож військовим на "Зеніті" віддали наказ зберегти свої життя. 

"Що трапилося далі ми дізналися з ворожих ресурсів. На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт" родичі опізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника — загиблими. За нашими даними ворог також розстріляв Олександра Зінчука та Миколу Савосіка. Про шостого бійця інформація поки не підтверджена, скоріше за все він був з приданого підрозділу", — наголосили у 110-й бригаді.

Що відомо про розстріл українських військовополонених

У неділю, 18 лютого, у соцмережах було поширено повідомлення про розстріл шістьох полонених ЗСУ на одній з позицій у місті Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію. За версією порталу DeepState, військові були розстріляні 15 лютого. 

"Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1. Музей розташований на території колишньої в/ч Зеніт. Через те, що позиції декілька днів були в оточенні, всім, хто був ходячий, довелося з боєм прориватися до основних сил. На жаль, було четверо неходячих хлопців (поранені) та двоє ще ходячих, які не мали шансів без евакуації пробитися", — йдеться в повідомленні DeepState.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 20:47