Фото: ілюстративне Джерело: Генштаб ЗСУ

ЗСУ перевіряють інформацію щодо розстрілу українських військовополонених в Авдіївці

Збройні сили України розпочали перевірку інформацію щодо розстрілу шістьох українських військовополонених в Авдіївці на Донеччині.

Про це заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

"Збройні Сили України перевіряють обставити загибелі групи полонених українських військовослужбовців у процесі виходу з позицій "Зеніт" на південній околиці Авдіївки. Ця перевірка також має ідентифікувати загиблих військовослужбовців, зображення яких поширюють на російських пропагандистських ресурсах", — розповів Лиховій.

Водночас у коментарі "Суспільному" речник ОСУВ "Таврія" додав, що наразі немає можливості підтвердити або спростувати інформацію щодо страти українських воїнів. 

"Немає спростування або підтвердження. Триває з'ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини. Вони понесуть за це відповідальність", — заявив він.

Що відомо про розстріл українських військовополонених

У неділю, 18 лютого, у соцмережах було поширено повідомлення про розстріл шістьох полонених ЗСУ на одній з позицій у місті Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію. За версією порталу DeepState, військові були розстріляні 15 лютого. 

"Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1. Музей розташований на території колишньої в/ч Зеніт. Через те, що позиції декілька днів були в оточенні, всім, хто був ходячий, довелося з боєм прориватися до основних сил. На жаль, було четверо неходячих хлопців (поранені) та двоє ще ходячих, які не мали шансів без евакуації пробитися", — йдеться в повідомленні DeepState.

Також 18 лютого було оприлюднено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.02.2024 21:37