Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Лубінець звернувся до Червоного Хреста і ООН через розстріл військовополонених в Авдіївці

Дмитро Лубінець, який є  Уповноваженим із прав людини, звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН та виступив з вимогою провести розслідування обставини розстрілу військових. Їх окупанти стратили під час виходу українських підрозділів з Авдіївки.

Про це посадовець повідомив у своєму Telegram-каналі. Він заявив, що звернувся до ООН і Червоного Хреста задля з'ясування всіх обставин щодо ситуації в районі опорного пункту "Зеніт" і вбитих оборонців України.

За словами Лубінця, вихід з Авдіївки українських захисників відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожої армії. Також здійснювались обстріли евакуаційних шляхів та автомобілів. Деяких важкопоранених і загиблих військовослужбовців, як наголосив Лубінець, вдалось евакуювати. Через масштабний наступ окупантів не залишалось шансів для повторних спроб евакуації.

"Через повне оточення опорного пункту "Зеніт", командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною. Діалог був щодо надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів та правил ведення, які захищають військовополонених", — написав він.

Омбудсмен наголосив, що окупанти повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі — обміняти. Тож наші військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя. 

"Що трапилося після цих домовленостей ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт". Родини захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника — загиблими. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки не підтверджена", — написав Лубінець.

Посадовець запевнив, що терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з’ясування всіх обставин. 

"Зауважу, що це не вперше, коли Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених. Закликаю весь цивілізований світ об’єднатися і посилити тиск на країну-терориста, бо для Росії не існує законів і домовленостей. Вони сприймають лише силу", — додав Дмитро Лубінець.

Що відомо про розстріл українських військовополонених

У неділю, 18 лютого, у соцмережах було поширено повідомлення про розстріл шістьох полонених ЗСУ на одній з позицій у місті Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію. За версією порталу DeepState, військові були розстріляні 15 лютого. 

"Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1. Музей розташований на території колишньої в/ч Зеніт. Через те, що позиції декілька днів були в оточенні, всім, хто був ходячий, довелося з боєм прориватися до основних сил. На жаль, було четверо неходячих хлопців (поранені) та двоє ще ходячих, які не мали шансів без евакуації пробитися", — йдеться в повідомленні DeepState.

Також 18 лютого було оприлюднено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 13:07