Фото: Белта

Лукашенко пропонує Польщі налагодити стосунки: Варшава відреагувала

Польща назвала прості умови для налагодження добрих відносин з Білоруссю. Раніше самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко заявив про нібито бажання поліпшити відносини.

На слова Лукашенка відреагував заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, пише RMF FM.

"Якщо Білорусь хоче мати добрі відносини з Польщею, то шлях до цього дуже простий. Зупинити атаки на нашому кордоні, звільнити Анджея Почобута та інших ув’язнених — понад 1000 осіб перебувають у в’язницях Білорусі", — наголосив він.

За словами Яблонського, це рішення, які ухвалюють лише люди при владі Білорусі.

"У нас немає і ніколи не було ворожих намірів щодо Білорусі. Ми не маємо наміру підтримувати погані відносини з Білоруссю. Навпаки, ми хотіли б, щоб вони були якомога кращими, але саме білоруська влада поводиться так, як вона поводиться, і вона несе повну відповідальність за те, що в нас погані відносини. Білорусь — це просто країна, яка ворожа до Польщі", — додав заступник глави МЗС Польщі.

"Вагнерівці" у Білорусі

"Вагнерівці" почали прибувати до Білорусі після невдалого бунту ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, який стався наприкінці червня. Упродовж липня до Білорусі прибуло кільканадцять колон із вагнерівцями, які рухались з автомобільною та вантажною технікою.

27 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у його країну прибув особисто Євген Пригожин. Через два дні на супутникових знімках було помічено зведення наметового табору неподалік Осиповичів у Могильовській області Білорусі. На початку липня російські ЗМІ опублікували фото ймовірного місця розташування найманців Пригожина.

Після цього, 11 липня, білоруське Міноборони заявило, що "вагнерівці" вчитимуть військових РБ воювати. 14 липня начебто розпочались перші навчання з підрозділами територіальних військ. Там бойовики виступали як інструктори. 

23 липня Лукашенко заявив, що розміщені у Білорусі "вагнерівці" мають намір "сходити на екскурсію" до Польщі. Через кілька днів стало відомо, що підрозділи ПВК "Вагнера" шукають в Білорусі людей, які готові воювати проти Литви та Польщі. 

Наприкінці липня у Центрі національного спротиву попередили, що "вагнерівці" готують провокації на кордоні Білорусі з ЄС. 29 липня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив зі заявою, у якій сказав, що понад 100 вагнерівців вирушили до Сувальського коридору.

В останній день липня ПВК "Вагнера" нібито призупинила "на невизначений термін" роботу своїх регіональних центрів із набору найманців. Крім того, до 5 серпня усі "вагнерівці", які перебували у відпустках, мали терміново прибути у табори. Начебто 5 серпня у них має відбутись важливий захід, який очолить особисто Пригожин. Зараз моніторингові групи стверджують про два великі табори бойовиків у Білорусі, які, зокрема, будують укріплення на старій військовій базі.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомляла, що Росія планує втягнути Білорусь у повномасштабну війну з Україною. Окупанти вже готують масштабну провокацію на Мозирському нафтопереробному заводі, прикриваючись найманцями ПВК "Вагнера".

Раніше найманців ПВК "Вагнера" помітили поблизу білорусько-польського кордону. Їх пересування зафіксували приблизно за два кілометри до межі між країнами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 12.08.2023 13:19