Фото: Портал президента Республіки Білорусь

Лукашенко розповів про цікаву "домовленість з українцями": вона стосується безпілотників

Білорусь "не підсвічуватиме" факти зальоту російських та українських безпілотників на територію країни. Про цю нібито "домовленість з українцями" розповів самопроголошений президент сусідньої держави Олександр Лукашенко.

Про це повідомляє білоруське держвидання "Белта" цитуючи Лукашенка.

"Повинен вам відкрито заявити: ми домовилися по каналах з українцями, що ми не будемо в ЗМІ підсвічувати факти зальоту безпілотників, і російських, і українських, на нашу територію, Чому це відбувається? Тому що і ті, й інші погано керують цими безпілотниками. По-перше, нові для них. А по-друге, працюють системи радіоелектронної боротьби, які збивають з курсу безпілотники. І один із них ми знайшли аж під Бобруйськом — у центрі Білорусі. І це були українські безпілотники, а не російські. Хоча і з іншого боку буває. Ми домовилися", — сказав білоруський диктатор.

Лукашенко також заявив, що "американці вказали Києву, в разі певних обставин, атакувати інфраструктуру Білорусі на південному кордоні".

Водночас самопроголошений президент Білорусі вирішив попередити своїх "суперників", що "напад на його країну означатиме третю світову війну".

Зазначимо, що останніми місяцями російські ударні безпілотники все частіше залітають у повітряний простір країн НАТО. Зокрема, у серпні й на початку вересня "шахеди" перетинали повітряний простір Румунії, Польщі та Латвії. Як відомо, 7 вересня у Латвії, в Резекненському краї на Сході країни, розбився російський військовий безпілотник. Після цього Міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії та висловило категоричний протест у зв’язку з цією подією.

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони вважають, що такими провокаціями Кремль намагається дестабілізувати ситуацію в країнах НАТО та залякувати населення цих країн загрозою прямого збройного конфлікту з Росією.

Крім цього, російські дрони систематично перетинають повітряний простір Білорусі. Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявляв, що Білорусь раніше звинувачувала Україну у запуску безпілотників, які порушували її повітряний простір. Проте, коли у білоруському повітряному просторі з'явились російські "шахеди", у Мінську вирішили це замовчувати.

Нагадаємо, як зазначав моніторинговий канал "Беларускі Гаюн", протягом серпня на територію Білорусі залетіло 12 ударних безпілотників типу "Шахед". Один з них був збитий авіацією сусідньої країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.09.2024 20:46