Запорізька АЕС. Джерело: "Енергоатом"

МАГАТЕ: Біля ЗАЕС протягом останнього тижня фіксували вибухи та стрілянину

Протягом останнього тижня представники Міжнародного агентства з атомної енергії фіксували вибухи та стрілянину біля Запорізької атомної електростанції. Їх було чути на різних відстанях від ядерного об'єкта.

Фахівці провели огляди ремонтних робіт на майданчику ЗАЕС, а також перевірили наявності необхідних запасних частин для станції, повідомляє прес-служба МАГАТЕ.

"Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції залишається дуже складною під час військового конфлікту, включаючи зусилля щодо забезпечення належного обслуговування ключових систем безпеки та іншого життєво важливого обладнання", — наголосив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Водночас останніми днями фахівці МАГАТЕ спостерігали за обслуговуванням компонентів головного електричного трансформатора енергоблока №3, які розбирали задля проведення технічного обслуговування. Також були виконані перевірки планових робіт в реакторному залі станції та на допоміжній будівлі енергоблока №6.

В агентстві наголосили, що у ході відвідування турбінної зали енергоблока №6 спостерігачі не отримали доступу до його західної частини.

"На всіх атомних електростанціях у всьому світі технічне обслуговування має важливе значення для запобігання деградації конструкцій, систем і компонентів реактора. Це завдання було особливо важко виконати під час війни. Але якщо не проводити їх регулярно та комплексно, це може ще більше збільшити ризик ядерної аварії в майбутньому. Ми продовжуємо дуже уважно стежити за цією проблемою", — додав Гроссі.

Нагадаємо, раніше МАГАТЕ повідомляло, що на Запорізькій атомній електростанції кілька безпілотників атакували підстанцію, поранивши працівників і спричинивши лісові пожежі. Наголошується, що експерти МАГАТЕ, які працюють на станції, повідомили, що бачили густий дим та чули вибухи поблизу розподільчої станції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.07.2024 02:26