Фото: соцмережа Х/ Рафаель Гроссі

Поблизу ЗАЕС зруйновано станцію радіаційного моніторингу, — МАГАТЕ

Поблизу Запорізької атомної електростанції знищено одну зі станцій радіаційного моніторингу. Це не несе негативних наслідків, проте послаблює безпекову ситуацію навколо об'єкту.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Маріано Гроссі.

За його словами, цього тижня ЗАЕС зазнала руйнівних пошкоджень внаслідок обстрілу. Посадовець наголосив, що це ще більше знизило можливості виявляти та вимірювати будь-які радіоактивні викиди під час надзвичайної ситуації на об'єкті.

Зазначається, що зв'язок із розташованою приблизно за 16 кілометрів на південний захід від АЕС станцією моніторингу було втрачено вдень у понеділок, 24 червня. У зв'язку з обстрілами представники МАГАТЕ не змогли отримати доступ до місця розташування станції, щоб підтвердити пошкодження.

"Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але вона є частиною безперервної ерозії низки заходів безпеки під час війни, що залишається джерелом глибокого занепокоєння", — зазначив Гроссі.

Загалом з 14 станцій радіаційного моніторингу, які розташовані в 30-кілометровій зоні навколо атомної станції, чотири — повністю зруйновані, а ще деякі з них не працювали в різні періоди часу через пошкодження.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що робота зовнішнього обладнання радіаційного моніторингу є важливим компонентом ядерної безпеки у всьому світі. 

Нагадаємо, 20 червня Рафаель Гроссі повідомляв, що МАГАТЕ підтримує плани України стосовно добудови атомних блоків на Хмельницькій атомній електростанції. За його словами, це питання він обговорював з міністром енергетики України Германом Галущенком та директором "Енергоатому" Петром Котіним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.06.2024 09:53