Фото: Генштаб ЗСУ

Знову на межі блекауту: на ЗАЕС працює лише одна лінія живлення

У четвер, 23 травня, одна з двох повітряних ліній, яка живить Запорізьку атомну електростанцію, відключилася. Наразі станція перебуває на межі блекауту.

Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

"23 травня 2024 року, о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із Об’єднаною енергосистемою України", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна". 

В "Енергоатомі" наголосили, що у разі відмови цієї лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов нормальної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії.

"Російські окупанти продовжують створювати надзвичайно небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС. Аби не допустити розвитку найгірших сценаріїв, станція має якнайшвидше повернутися під контроль легітимного оператора — "Енергоатома", — зауважив очільник компанії Петро Котін.

У компанії також додали, що від початку російської окупації Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів та один частковий — із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Нагадаємо, 18 квітня дрон атакував навчальний центр Запорізької атомної електростанції.  Внаслідок атаки жертв та постраждалих не було. 

До того ж 7 квітня на захопленій росіянами Запорізькій АЕС і поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора шостого енергоблока та військовий автомобіль. Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.05.2024 16:13