Фото: gur.gov.ua

Дрони атакували підстанцію Запорізької атомної електростанції, — МАГАТЕ

Російська окупаційна адміністрація на Запорізькій атомній електростанції заявила, що 3 липня кілька безпілотників атакували підстанцію, поранивши працівників і спричинивши лісові пожежі.

Про це повідомляє Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Як повідомили на ЗАЕС, неподалік міста Енергодар три удари безпілотників, починаючи з 10:40 ранку за місцевим часом, влучили в одну з електричних підстанцій, поранивши вісьмох працівників, один з яких потребував медичної допомоги. Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію", — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що експерти МАГАТЕ, які працюють на станції, повідомили, що бачили густий дим та чули вибухи поблизу розподільчої станції. До того ж окупанти запевнили, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду.

"Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум'я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику", — йдеться у повідомленні.

За інформацією МАГАТЕ, наразі підстанція "Радуга", яка була пошкоджена через атаку дронів, виведена з ладу, але "Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію".

"Цей останній інцидент створює додатковий ризик для ядерної безпеки, оскільки єдина залишилася лінія електропередачі 750 кВ ЗАЕС забезпечує електростанцію за межами майданчика, необхідну для охолодження шести реакторів під час холодної зупинки та для виконання інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки. Наразі лінія електропередач 750 кВ, а також резервна лінія 330 кВ все ще доступні, але ситуація залишається нестабільною", — зауважили фахівці.

Нагадаємо, раніше генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Маріано Гроссі заявляв, що поблизу Запорізької атомної електростанції знищено одну зі станцій радіаційного моніторингу. Це не несе негативних наслідків, проте послаблює безпекову ситуацію навколо об'єкту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2024 14:59