МАГАТЕ: іранські запаси збагаченого урану перевищили обсяги, передбачені міжнародною угодою

02 ЛИПНЯ 2019 09:11

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш стурбований повідомленнями про те, що Іран перевищив запаси збагаченого урану, передбачені міжнародною угодою щодо іранської ядерної програми, прийнятим в 2015 році і підтриманим Радою Безпеки.

Про це йдеться в заяві, з якою від імені глави ООН в понеділок виступив його прес-секретар, повідомляє UN.

Спільний план щодо іранської ядерної програми було прийнято Великобританією, Німеччиною, Китаєм, Росією, США, Європейським союзом і Іраном.

Нагадаємо, що влада США заявили про вихід з угоди в односторонньому порядку і про рішення не продовжувати введені раніше послаблення в режимі санкцій, що стосуються торгівлі нафтою з Іраном.

Тегеран у відповідь оголосив, що c 27 червня поточного року не дотримуватиметься обмеження по запасах збагаченого урану, передбачені угодою. Про це 26 червня в Раді Безпеки розповіла заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

У сьогоднішній заяві Генсека ООН йдеться про те, що «дії Ірану не сприяють збереженню Плану і не обіцяють іранському народу відчутну економічну вигоду».

Відповідаючи на питання журналіста в ході брифінгу в Нью-Йорку, прес-секретар ООН Стефан Дюжаррік заявив, що в ООН вважають вкрай важливим, щоб всі питання щодо реалізації Плану вирішувалися в рамках, передбачених в цьому документі. За його словами, Генсек ООН закликає Іран і далі виконувати умови угоди, «поки інші учасники Плану шукають можливість подолати [економічні] труднощі, з якими стикається Іран».

 Раніше в понеділок глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано підтвердив, що загальний обсяг іранських резервів урану, збагаченого до 3,67 відсотка, перевищив 300 кілограмів.

Світ, 02.07.2019 09:11