Фото: Офіс президента

Макрон планує влітку посадити Україну і Росію за стіл переговорів, — Bloomberg

Президент Франції Еммануель Макрон намагається посадити Україну та Росію за стіл переговорів. Французький лідер сподівається, що з допомогою Китаю вже влітку буде змога стимулювати перемовини.

Про це повідомляє Bloomberg. 

Макрон доручив своєму раднику із зовнішньої політики Еммануелю Бонну працювати з високопоставленим китайським дипломатом Ван Ї над створенням структури, яка може бути використана як основа для майбутніх переговорів. Французька стратегія передбачає, що переговори між Росією та Україною відбудуться вже цього літа.

Поки незрозуміло, чи підтримують план Макрона у Києві. Також багато країн скептично ставляться до того, що Китай може стати нейтральним посередником з огляду на його "безмежну дружбу" з Росією. Країни неодноразово обіцяли зміцнювати зв'язки, зокрема закликали нещодавно активізувати співпрацю між своїми збройними силами.

Будь-які майбутні переговори залежатимуть від кількох умов, зокрема від успішного весняного контрнаступу України, який забезпечить Києву сильну позицію під час будь-яких переговорів. Однак деякі європейські офіційні особи побоюються, що на український контрнаступ покладаються небезпечно завищені очікування. Це означає, що союзникам України необхідно буде нарощувати підтримку, щоб дати змогу майбутніми наступами відвоювати більше окупованих територій.

Київ неодноразово заявляв, що територіальні поступки не повинні обговорюватися, і кілька союзників України підтримують цю позицію, попереджаючи, що будь-яке врегулювання, яке фактично заморозить війну, найімовірніше, призведе до того, що Росія переозброїться, перш ніж розпочати новий наступ.

Нагадаємо, 15 квітня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. Обговорювали візит французького лідера до Китаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 18.04.2023 15:05