Колаж TrueUA

Медичний канабіс: які вимоги до виробників ліків та як отримуватимуть препарати пацієнти

Верховна Рада 21 грудня ухвалила законопроект №7457, який регулює обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Однак, щоб вирощувати рослини роду коноплі для медичних цілей, суб'єкти господарювання мають дотримуватися передбачених законом вимог.

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, якими будуть вимоги до виробників ліків на основі канабісу та як препарати отримуватимуть пацієнти.

Зазначається, що для того, аби здійснювати діяльність, пов’язану з вирощуванням, придбанням, перевезенням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, зберіганням, використанням, реалізацією і навіть знищенням медичного канабісу, суб’єкт господарювання має отримати ліцензію. 

Вимоги до виробників

  1. Для отримання ліцензії подати до Держлікслужби пакет документів, визначений статтею 8 Закону. Йдеться, зокрема, і про дозвіл від Нацполіції на використання обʼєктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Держлікслужба розглядає документи та ухвалює рішення про надання відповідної ліцензії.
  2. Закупити кондиційне і сертифіковане насіння. Порядок його придбання встановить Кабмін. Таке насіння повинно мати сертифікат якості та бути зареєстрованим в реєстрі на посівні (товарні) якості насіння.
  3. Культивувати (виростити) рослини роду коноплі із дотриманням усіх вимог, зазначених у статті 15 Закону.
  4. Провести лабораторні дослідження для визначення вмісту тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі коноплі. Відбір зразків здійснюється за участю Нацполіції в порядку, встановленому Кабміном. До отримання результатів лабораторних досліджень збирати врожай не можна.
  5. Отримати ліцензію на виробництво наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зареєстрованих як лікарські засоби. Зазначається, що із зібраного врожаю рослин роду коноплі здійснюватиметься виробництво рослинної субстанції канабісу (активний фармацевтичний інгредієнт АФІ).
  6. Зареєструвати рослинну субстанцію канабісу (АФІ) у Державному реєстрі лікарських засобів. Для реєстрації потрібно подати комплект документів, на підставі яких можна зробити обґрунтований висновок щодо її ефективності, безпеки та якості.

Як пацієнт зможе отримати ліки на основі канабісу

Для того, щоб пацієнт міг безперешкодно отримуватиме ліки на основі медичного канабісу, він передусім має звернутися до лікаря для отримання електронного рецепта на такі ліки. А далі прийти з електронним рецептом до аптеки.

Нагадаємо, Мінохорони здоров'я планує затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Таких препаратів зараз потребують понад два мільйони українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.12.2023 05:14