Фото: ВРУ

Верховна Рада легалізувала медичний канабіс: чому нардепи ледь не провалили голосування

У четвер, 21 грудня, Верховна Рада прийняла законопроект про медичний канабіс № 7457 у другому читанні. За нього проголосували 248 народних депутатів.

Про це у Telegram повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Закон вводиться в дію через півроку після його опублікування.

За словами народного обранця, законопроект про медичний канабіс передбачає наступне:

  • Законопроект регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.
  • Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  • Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта.
  • Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Чому нардепи ледь не провалили голосування

Железняк повідомив, що для погодження законопроекту ледь не забракло голосів, адже його підтримка падала до 227 голосів через внесені правки. Зазначимо, що ухвалення рішення необхідна підтримка мінімум 226 народних обранців.

Нардеп вказав, що не голосували лише парламентарі від "Європейської Солідарності" та "Батьківщини".

голосування

Фото: Telegram-канал Ярослава Железняка

Кого лікуватимуть канабісом

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що йдеться про лікування людей, які мають хронічний біль, неврологічні розлади та психічні розлади. Медичний канабіс використовуватиметься за наявності доказової бази щодо ефективності його використання: відповідні препарати продаватимуть за рецептами.

Необхідно розробити клінічні протоколи щодо дозування та конкретних випадків використання таких ліків. Для цього знадобиться близько шести місяців. Крім того, препарати мають пройти реєстрацію в Україні.

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада України підтримала законопроект про медичний канабіс у першому читанні. За підтримку документа проголосували 268 нардепів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 12:59