Фого: Facebook Олександра Лисенко

Мера Сум відсторонили від посади: названо термін

Вищий антикорупційний суд відсторонив від посади мера міста Суми Олександра Лисенка. Посадовця підозрюють у хабарництві.

Про це повідомила прес-служба Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив клопотання детективів НАБУ та відсторонив від Лисенка від посади мера міста Суми.

Зазначається, що строк відсторонення складає 2 місяці. Тобто Лисенка усунули щонайменше до 9 грудня.

Що відомо про справу Олександра Лисенка

Служба безпеки України ввечері 2 жовтня затримала мера Сум Олександра Лисенка під час отримання хабаря. Він попався на "гарячому" — в ході отримання 1,4 мільйона гривень, які є лише частиною коштів. За даними НАБУ, усього Лисенко отримав вже 2,1 мільйона гривень хабаря. Гроші він отримував за прийняття рішення про встановлення тарифу та нестворення штучних перешкод у діяльності підприємства. 

3 жовтня Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили міському голові Сум та директору Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради про підозру в одержанні неправомірної вигоди. 

4 жовтня суд частково задовольнив клопотання та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі три мільйони гривень. Проте 6 жовтня Лисенка випустили під заставу.

Нагадаємо, в Україні вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка становитиме понад 13 000 мільйонів гривень. Відомо, що викривач Євген Шевченко повідомив про спробу підкупу за шість мільйонів доларів керівників антикорорганів у 2020 році.

Йдеться про організацію хабаря у розмірі п'ять мільйонів доларів, які призначалися керівникові САП Назару Холодницькому. У нього хотіли "купити" зняття підозри з екс-міністра Миколи Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту "Реал Банку". Ще один мільйон доларів нібито був призначений для посередників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.10.2023 18:44