Меркель дала Джонсону 30 днів на «Бекстоп»

22 СЕРПНЯ 2019 12:13

Теплий прийом, наданий Борису Джонсону канцлером Німеччини Ангелою Меркель в ході його першої закордонної поїздки в якості прем'єр-міністра Великобританії, і озвучена Берліном позиція дали перший натяк на можливий компроміс за умовами BREXIT, повідомляє Euro News.

На спільній прес-конференції Меркель зазначила, що рішення, яке влаштувало б обидві сторони, поки не досягнуто, але в цілому вона бачить «можливість домовитися про такий формат співпраці» між Великобританією і ЄС, який зняв би стурбованость і тих, і інших. Канцлер Німеччини дала Лондону місяць на те, щоб знайти компромісний варіант угоди щодо BREXIT.

Після декількох тижнів дипломатичної напруженості, викликаної позицією Джонсона, допускається, що Великобританія відмовиться від угоди або не укладе її до 31 жовтня, Меркель підкреслила, що Лондон все ще може вирішити кризу.

Ангела Меркель: «Бекстоп» завжди був запасним варіантом, який повинен був застосовуватися до тих пір, поки питання про ірландський кордон не вдасться вирішити. Те, як сторони хотіли б це зробити, відомо. Зазначалося, що таке рішення може бути знайдено за два роки, проте його можна знайти і за 30 днів. Чому б ні?»

Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії: «Приберіть «Бекстоп» і потім попрацюйте, як каже канцлер Меркель, над альтернативними угодами - є безліч пропонованих рішень, які вже обговорювалися. За останні три роки уряд Великобританії активно їх пропонував. І тепер настав той момент , коли, як ви правильно сказали, відповідальність лежить тільки на нас».

Наступна після Берліна зупинка прем'єр-міністра Великобританії - Париж, де на нього чекає, можливо, менш теплий прийом. Напередодні французький президент Еммануель Макрон висловив незгоду з вимогою Бориса Джонсона скасувати пункт угоди Лондона з Брюсселем, що стосується ірландського кордону.

Франція вважає жорсткий BREXIT найбільш вірогідним сценарієм для Великобританії після 31 жовтня.

Політика, 22.08.2019 12:13