Фото: Naked Science

Мешканці Харківщини скаржаться на птахів, які переносять у дзьобах міни

Жителі міста Ізюм Харківської області скаржаться, що птахи переносять у дзьобах протипіхотні міни "Пелюсток". Унаслідок цього снаряди опиняються на місцевості, яку вже перевірили сапери.

Про це пише видання SQ.

Фахівці Харківського зоопарку підтвердили, що птахи, зокрема ворони, справді можуть переносити міни.

"Ситуація абсолютно несподівана, звісно, хотілося б мати конкретні підтверджені спостереження і свідчення. Проте це цілком правдоподібно! Воронові птахи, особливо ворон і сіра ворона, дуже розумні й можуть проявити допитливість щодо незвичайних на вигляд незнайомих предметів", — розповів заступник завідувача культурно-просвітницького відділу Харківського зоопарку Дмитро Стрєлков.

Він зауважив, що зазвичай ці птахи насторожено ставляться до людських виробів, але деякі з них настільки звикли до життя поруч із людьми, що здатні досить безтурботно поставитися до подібних речей.

"Предмет вагою у 80 грамів вони можуть перенести на льоту і потім упустити", — каже Стрєлков.

Протипіхотна фугасна міна "Пелюсток" важить саме 80 грамів, проте не лише птахи можуть її переносити. Як розповіли в ДСНС, під час дистанційного мінування такий боєприпас може застрягнути в гілках дерев, залишитися на дахах будинків тощо.

"Через деякий час ця непомітна, невелика міна може опинитися там, де її не було до цього, навіть у звичному для вас місці", — попереджають у ДСНС.

Рятувальники закликають усіх жителів області бути обережними й у разі виявлення підозрілого предмета не чіпати його, а повідомити про знахідку на лінії "101", "102" або "112".

Нагадаємо, 4 квітня в Ізюмському районі сталося два випадки підриву цивільних людей на мінах. Вони, на щастя, вижили, але отримали тяжкі поранення. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.04.2023 16:06