Фото: Офіс президента

"Ми маємо боротися": Зеленський звернувся до українців у десяту річницю спротиву окупації Криму

Президент Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні Україна має "нарощувати реальну протидію російському злу", щоб відвоювати захоплені землі, в тому числі і Крим, а також перемогти російських загарбників.

У своєму зверненні з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та Севастополя очільник держави розповів, що 10 років тому Російська Федерація розпочала збройну агресію проти України, захопивши півострів. 

"Сьогодні ми згадуємо події, які відбулись уже 10 років тому — відбулись в українському Криму. Коли наш півострів був украдений Росією. І коли разом з російською окупаційною армією в наш Крим увійшли приниження та знущання з людей, репресії та страх. Цю жорстоку війну, що триває зараз проти України, російський реваншизм породив саме тоді, коли відчув, що світ здатен заплющити очі на такі злочини, на такі анексії, на таке знущання з людей, чий дім просто відбирають", — зазначив Зеленський.

Гарант зауважив, що війни завершуються по-справжньому чесно, коли зло, яке їх породило, вдається загасити. Саме тому, на думку президента, відчуття справедливості й прагнення миру мають іти поруч. Відтак, українці мають боротися за Крим та чинити опір російському злу.

"Ми маємо нарощувати реальну протидію російському злу. На всіх рівнях. В усьому світі. Ми маємо боротися за людей у Криму та в усіх інших окупованих частинах України. Ми маємо боротися за повне відновлення сили міжнародного права — сили щодо Криму, а отже, і будь-якої іншої землі. Ми маємо боротися за фундаментальне право кримськотатарського народу, як і будь-якого іншого народу, — право жити у своєму домі. Вигравати в кожному з цих пунктів — це гасити російський реваншизм, тобто фактично — завершувати війну", — наголосив Зеленський.

Водночас очільник держави додав, що від "26 лютого 14-го року й до сьогодні дуже багато змінилося, і кожен усвідомлює, який напрямок у цих величезних змін". 

"Ми можемо завершити цю війну на своїх, українських умовах. Ми можемо повернути з окупації свою землю й людей. Можемо притягти Росію до справедливої відповідальності за скоєне. Але, щоб це було, ми повинні боротися", — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Російська Федерація посилює репресії проти кримських татар на окупованому півострові. Це відбувається напередодні десятих роковин анексії українського Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 13:32