Фото ілюстративне. Джерело: Bloomberg

Мільйон снарядів для України до кінця року: в чому песимізм Пісторіуса й оптимізм Єврокомісара ЄС

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Європейський Союз не зможе надати Україні один мільйон снарядів до кінця року. У відповідь Єврокомісар ЄС Тьєррі Бретон запевнив, що це реальна цифра.

Версії європейських політиків щодо постачання снарядів в Україну зібрав Bloomberg.

"Можна з упевненістю припустити, що мети в один мільйон снарядів для України до кінця року ми не досягнемо", — сказав Борис Пісторіус.

При цьому міністр оборони Німеччини висловив сумніви, що мільйон снарядів узагалі колись був реальною цифрою. Пісторіус нагадав, що й раніше звучали щодо можливості це реалізувати, зазначивши, що гроші є, але виробництво за ними не встигає.

"На жаль, ті, хто нас попереджав, мали рацію", — зауважив він, закликавши оборонних підрядників збільшити обсяги виробництва.

Натомість, відповідаючи на запитання про заяву Пісторіуса, Єврокомісар ЄС Тьєррі Бретон, сказав, що мету виробництва одного мільйона снарядів на рік "реально досягнути". Саме він є відповідальним за реалізацію плану боєприпасів,

"Тепер розпорядження мають віддавати держави-члени, а не Єврокомісія", — заявив Бретон журналістам після прибуття на переговори до Брюсселя.

За його словами, члени ЄС "мають це зробити, а також перевірити, що це виробництво на їхній території спрямоване у пріоритеті в Україну".

Нагадаємо, 13 листопада очільник дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що до кінця 2023 року країни ЄС не зможуть надати Україні мільйон артилерійських снарядів, як це планували. Зараз планується передавати ті снаряди, які виготовляють у країнах Євросоюзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.11.2023 11:33