Фото: US DoD

Чому Євросоюз не може поставити Україні мільйон снарядів: Politico назвав причини

Деякі обіцянки Євросоюзу підтримати Україну зброєю наштовхуються на проблеми. Нові грошові зобов'язання також загрузли в напружених політичних дебатах.

Про це повідомляє Politico.

За даними видання, у вівторок, 13 листопада, у Брюсселі зберуться міністри оборони країн Євросоюзу. Проте дипломати дедалі більше турбуються, що мета ЄС — надати Києву протягом року один мільйон боєприпасів для надання допомоги у війні з Росією зривається.

Один із високопоставлених представників ЄС повідомив, що з 9 лютого в рамках програми з відправлення снарядів із національних запасів в Україну було відправлено 300 тисяч снарядів. Це не відповідає обіцяному на початку року мільйону боєприпасів.

"Досягти поставленої мети до середини березня буде дуже складно", — сказав один із дипломатів на умовах анонімності.

Снаряди для України: які проблеми у ЄС

Брак персоналу і проблеми з постачанням вибухових речовин. Це  головні проблеми, з якими стикаються підрядники під час нарощування обсягів виробництва.

"Мета не втрачена. Загалом це проблема промислового потенціалу", — наголосив представник ЄС.

Він також додав, що ці цифри є проміжними, оскільки в рамках іншої спільної програми закупівель буде поставлено ще тисячі снарядів.

За даними Bloomberg, Європейська служба зовнішніх справ повідомила країнам-членам Євросоюзу, що блок, імовірно, не досягне мети з надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів. Наша держава мала отримати їх до березня 2024 року.

Нагадаємо, Україна отримає близько 100 тисяч боєприпасів до мінометів калібру 120 міліметрів. Концерн Rheinmetall отримав замовлення від уряду Німеччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.11.2023 19:09