Давид Арахамія. Джерело: dsnews

"Мільйони гривень на зброю": Арахамія пояснив важливість ухвалення закону про "військовий" ПДФО

Україна повернула військовим ПДФО (податок із доходу фізичних осіб) з їхніх зарплат. За відповідний закон №10037 проголосувала Верховна Рада України.

Його прокоментував голова фракції "Слуга народу" Верховної Ради України Давид Арахамія.

"Мільярди гривень із бруківки будуть направлені на дрони, зброю, боєприпаси та живими грошима на рахунки військових частин для оперативного розв'язання поточних питань", — зазначив він.

При цьому, додав він, усі громади, особливо прифронтові, отримають ресурс, який буде не меншим, ніж 2021 року.

"По суті, ми повернули військовим те, що їм справедливо належить. Дякую всім колегам, хто став на бік Збройних сил і підтримав цей важливий законопроект", — наголосив Давид Арахамія.

Що відомо про ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється та частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці.

Цього року ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. Отже, що більше в громаді військових частин та інших подібних установ — то більше ПДФО військових до них повертається.

Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Під час розгляду в парламенті початкову пропозицію Кабінету міністрів дещо змінили. З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року включно половина надходжень від "військового" ПДФО мала йти на дрони (13 мільярдів гривень), половина — на закупівлю артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

З 1 січня 2024 року до кінця воєнного стану пропорція мала змінитися так:

  • 45% — на дрони (приблизно 43 мільярди гривень 2024 року);
  • 45% — на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 мільярди гривень);

10% — військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 мільярдів), але через державний бюджет, а не через місцеві.

Нагадаємо, що перед другим читанням до законопроекту подали понад 900 поправок, розгляд яких тягнувся дуже довго — впродовж декількох пленарних тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.11.2023 14:50