Автори фільму "Росіяни на війні". Джерело: сайт Венеційського кінофестивалю

Мінкульт вніс режисерку фільму "Росіяни на війні" до "чорного списку"

Міністерство культури та стратегічних комунікацій внесло російсько-канадську режисерку Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Екс-працівницю пропагандистського каналу Russia Today внесли до цього списку, зокрема за документальний фільм "Росіяни на війні", який вона зрежисувала.

Про це йдеться на сайті Міністерства. У відомстві нагадали, що стрічку продемонстрували на Венеційському кінофестивалі, а показ фільму на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) обмежили. 

"Після першого сеансу фільм було знято з програми через заходи безпеки, спричинені обуренням Конгресу українців Канади, українських та іноземних урядовців. Фільм поширює російську пропаганду та демонструє неприйнятну нейтральність щодо війни Росії проти України. Це пропагандистське кіно не приділяє належної уваги звірствам, скоєним Росією під час вторгнення, і не визнає їх", — пише Мінкульт.

У Міністерстві зазначили, що фільм також просуває ідею, що ця війна є "конфліктом двох братніх народів", і що росіяни нібито так само є її жертвами, як і українці, що є неприйнятним в умовах реальних подій, які відбуваються в Україні. Кожен подібний продукт, на переконання Мінкульту, який спотворює реальність чи знімає відповідальність з агресора, є загрозою для всіх, хто бореться за свою свободу та гідність.

"Міністерство культури та стратегічних комунікацій України протистоїть будь-яким спробам використання мистецтва як інструменту російської пропаганди. Випадки, подібні до діяльності Трофімової, є частиною ширшої інформаційної війни, яку веде російська федерація, намагаючись виправдати свою агресію через культуру та медіа. Ми боремося з просуванням фальшивих наративів і маніпуляцій, які намагаються підмінити правду та зняти відповідальність з агресора. Україна послідовно працює над тим, щоб російська пропаганда не змогла проникнути на культурні майданчики як всередині країни, так і за її межами, захищаючи правду про війну та свободу", — прокоментував Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький.

Прес-служба Міністерства зазначила, що Анастасія Трофімова стала 233-ю в переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, опублікованому на сайті Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Раніше повідомлялось, що фільм "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової показали на Венеційському кінофестивалі. Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ і закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.

Своєю чергою режисерка пропагандистського фільму "Росіяни на війні" заявила, що провела сім місяців із російським батальйоном, що воює в Україні, і для неї шок побачити, що це "абсолютно звичайні хлопці зі сім'ями, з почуттям гумору".

Нагадаємо, канадський мовник TVO більше не підтримуватиме та не транслюватиме пропагандистський фільм "Росіяни на війні". Також буде переглянуто процес, за допомогою якого було профінансовано цей проект та використано їхній бренд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.09.2024 17:56