Автори фільму "Росіяни на війні". Джерело: сайт Венеційського кінофестивалю

Україна висловила протест через показ фільму "Росіяни на війні" на Венеційському кінофестивалі

Фільм "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової показали на Венеційському кінофестивалі. Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ і закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.

Відповідний лист опублікувало посольство України в Італії. Мельник зазначив, що Київ "вразило рішення журі кінофестивалю" у Венеції обрати для показу фільм "Росіяни на війні", який вважає "недоречним і образливим для українського народу".

"Росіяни на війні" — це фільм співчуття до агресора з паралельним знеціненням жертв агресора, попри тисячі втрачених українських життів і мільйони скалічених росіянами", — наголосив дипломат.

Мельник додав, що стрічка "є ганебним прикладом орвеллівського маніпулювання правдою", зауваживши, що вона ігнорує активні бойові дії в Україні з 2014 року, а її показ особливо недоречний з огляду на трагедії в Полтаві, Львові й Одесі, коли від російських ударів загинули десятки мешканців.

"Головна героїня фільму режисерка Трофімова, яка має історію особистої співпраці з найвідомішим російським пропагандистським каналом Russia Today, справді має викликати велике занепокоєння у європейської культурної спільноти", — наголосив він.

Посол звернувся до організаторів Венеційського кінофестивалю з проханням "засудити використання мистецтва для пропаганди та не допустити участі фільмів, які відкрито пропагують війну Росії проти України та відбілюють злочини кремлівського режиму".

Фільм "Росіяни на війні" вже показали 5 вересня на Міжнародному Венеційському кінофестивалі. Режисерка заявила, що провела сім місяців із російським батальйоном, що воює в Україні, і для неї шок побачити, що це "абсолютно звичайні хлопці зі сім'ями, з почуттям гумору".

Нагадаємо, що в червні Служба безпеки України звинуватила російського актора Віталія Гогунського в пропаганді війни Росії проти України. Йому загрожує до 12 років в'язниці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.09.2024 14:18