Артем Дмитрук. Джерело: Instagram

"Місце перебування Дмитрука відоме": Костін і Стефанчук розповіли подробиці у справі нардепа-втікача

Зараз слідство встановлює людей, які допомогли нардепу Артему Дмитруку покинути Україну. Він "подорожує" країнами, однак його місце перебування відоме прокуратурі. Якщо він не з'явиться на допит в Україні, його оголосять у розшук і запросять екстрадицію.

Про це генеральний прокурор України Андрій Костін під час виступу на форумі "Україна 2024. Незалежність". Він зазначив, що стосовно нардепа Дмитрука підготували підозри у двох кримінальних провадженнях.

Щойно їх перевірили, генпрокурор одразу їх підписав. На запитання, чому Дмитруку оголосили підозру після того, як він опинився за кордоном, Андрій Костін прямо не відповів.

Своєю чергою, виступаючи на цьому ж заході, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що народний депутат Артем Дмитрук, якого підозрюють у нападі на правоохоронця та військового та який незаконно виїхав з України, від парламенту не направлявся у відрядження, тож якщо будуть підстави, то парламент позбавить нардепа мандата.

"Наскільки я проінформований — відомості про перетин Дмитруком кордону України внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, триває розслідування", — сказав він.

Спікер зазначив, що за результатами розслідування парламент ухвалюватиме рішення щодо позбавлення Дмитрука мандата.

"Я хочу наголосити, що весь цей час питання дострокового позбавлення народних депутатів їхнього мандату ми здійснювали на підставі семи пунктів, які передбачені у 81 статті Конституції. І так продовжуватимемо робити. Якщо будуть підстави, за українським парламентом ніколи не було затягувань у цьому питанні. Але важливо діяти в межах і в спосіб, передбачений Конституцією", — пояснив Стефанчук.

Він наголосив, що всі попередні позбавлення мандатів відбувалися в повній відповідності до Конституції, і "ми спокійні, навіть після того, як Медведчук подав позов проти Верховної Ради".

Справа Дмитрука: що відомо

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляли, що нардеп незаконно покинув Україну на День Незалежності — у суботу, 24 серпня. Сам Дмитрук у Telegram почав заявляти, що ніби його планують затримати й невдовзі за місцем його проживання у Києві та Одесі відбуватимуться обшуки. Крім того, він заявляв про буцімто фейки, що його родина і він в Молдові й українські спецслужби вимагають, аби молдовські — затримали його.

25 серпня генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру через напади на правоохоронця та військового, замах на викрадення вогнепальної зброї, спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесних ушкоджень та хуліганство. До того ж, відповідно до вимог КПК України, його викликали до слідчого Державного бюро розслідувань для проведення слідчих та процесуальних дій на 10:00 29 серпня та 30 серпня поточного року. Дмитрук майже одразу відреагував на повідомлення йому про підозру. Він заявив, що не погоджується з таким рішенням Офісу генерального прокурора, й назвав справу "сфальсифікованою і видуманою".

Дмитрук відомий низкою скандалів. Зокрема, він був одним з трьох "антивакцинаторів", яких називав голова фракції "слуг" Давид Арахамія. Дмитрука виключили з фракції "Слуга народу" в листопаді 2021 року.

У лютому 2024 року Дмитрук вніс заставу за монаха Києво-Печерської Лаври ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, затриманого Службою безпеки України за підозрою у виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України.

Також журналісти Bihus.Info знайшли докази співпраці позафракційного народного депутата Артема Дмитрука з підозрюваним у п'яти злочинах проти України Сергієм Чертиліним.

Нагадаємо, речник ДПСУ Андрій Демченко заявив, що для того, аби з'ясувати всі обставини втечі народного депутата Артема Дмитрука за кордон, Державна прикордонна служба України проводить перевірку на пунктах пропуску, через які втікач міг залишити Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.08.2024 13:36