Фото: Pixabay

Міжнародні резерви України у квітні скоротилися на 3,1%: що вплинуло на динаміку

Станом на травень 2024 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становлять 42 399,5 мільйонів доларів. У квітні вони знизилися на 3,1%.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Динаміка зниження зумовлена валютними інтервенціями НБУ для забезпечення курсової стійкості та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів. 

Загалом упродовж квітня поточного року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема:

  • операції Національного банку на валютному ринку України. Так, НБУ відповідно до балансових даних продав на валютному ринку 2 295,4 мільйона доларів та викупив до резервів 30,9 мільйона доларів. Отже, чистий продаж валюти НБУ у квітні становив 2 264,5 мільйона доларів, збільшившись порівняно з березнем. Це пов'язано зі зростанням попиту на валютному ринку, передусім на тлі активізації видатків уряду завдяки налагодженню ритмічності надходження зовнішньої допомоги з другої половини березня.
  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку у квітні надійшло 1 649,7 мільйона доларів.
  • переоцінка фінансових інструментів (через зміну ринкової вартості та курсів валют). У квітні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 224,3 мільйона доларів.

Нагадаємо, за прогнозом НБУ, у 2024 році Україна може отримати 38 мільярдів доларів бюджетної допомоги від міжнародних партнерів. Ці кошти необхідні нашій державі для забезпечення усіх потреб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.05.2024 16:16